Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill de José M Callejas Peinado, cap superior de policia de Barcelona, estudia Medicina a la Universitat de Barcelona del 1963 al 1969. De ben jove, José Maria Callejas manifesta el seu interès per la Cirurgia arran de ser alumne intern a la càtedra d’Anatomia. El mateix any que acaba la carrera, s’inicia com a cirurgià general al Servei d’ Urgències de l’“Obra 18 de julio” i, a partir del 1975, es fa càrrec de l’equip d’Angioradiologia d’aquesta institució.

També metge militar, Josep Maria Callejas arriba al grau de tinent mèdic i exerceix l’activitat quirúrgica a l’Hospital Militar de Barcelona en el període de 1971 a 1976. L’any 1975, decideix especialitzar-se com a cirurgià vascular en considerar que és una especialitat que planteja grans reptes tècnics. Es forma a l´Hospital de la Vall d´Hebron sota la direcció del doctor Sobregrau amb qui treballa de metge adjunt des del 1977 fins al 1984. Poc abans, el 1981, llegeix la tesi doctoral que titula Injertos arteriales cruzados femoro-femorales, dirigida pel professor Balibrea.

El 1984, Callejas Pérez ingressa com a cap clínic del Servei de Cirurgia Vascular de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, conegut com Can Ruti, mentre que el doctor Viver entra com a cap del Servei. A Can Ruti, el doctor Callejas hi treballarà més de 25 anys, els darrers anys i fins a la seva jubilació l’any 2011, com a cap del servei. Com a cirurgià, mostra unes accentuades habilitats tècniques i capacitat per tractar des de la patologia aòrtica o la carotídia, més complexes, com les més simples, així com per col·locar fístules arteriovenoses per hemodiàlisi o intervenir varius venoses a les cames. Exhibeix, també, una notable capacitat docent en la formació de residents i una gran capacitat per resoldre conflictes i discrepàncies entre col·legues.

El doctor José Maria Callejas és responsable de la signatura d’un conveni entre el seu Servei de l’Hospital Germans Trias i Pujol i la Universitat Florianòpolis de Brasil, institució que li envia metges residents i estudiants en formació per completar la seva especialització en Cirurgia Vascular. Fruit d´aquesta iniciativa, és promotor de vàries promocions de cirurgians vasculars brasilers entre els quals, cal destacar Pierre Silveira i Gilberto Galego, els dos primers residents del servei que han tingut una brillant carrera professional internacional. L’any 2010, en reconeixement a la generositat del doctor Callejas, la Universitat Catarinense li organitza un emotiu homenatge.

Nomenat professor associat de la Universitat Autònoma de Barcelona des del 1995, Josep Maria Callejas Pérez és director de més d’una vintena de tesis doctorals alhora que participa com a ponent de conferències i congressos, en 178 ocasions nacionals i 66, en l’àmbit internacional. És, també, coorganitzador de diferents congressos mèdics com les quatre edicions del Congrés sobre Avenços Tècnics en Cirurgia Vascular (TECNOVASC) dels anys 1999, 2001,2003 i 2005, el Congrés d´Angioradiologia del 2006, celebrat a Barcelona, i, també, de dues reunions Catarino-Catalanes de l’especialitat.

Vicepresident de la Societat Catalana de Cirurgia Vascular del 1985 al 1989, és secretari de la Societat Espanyola d’Angiologia i Cirurgia Vascular ( SEACV) en el mateix període i, del 1991 al 1996, n’és el president. En aquesta època, el seu perfil tolerant i conciliador li permet fer una profunda reforma dels Estatuts de la institució que han estat vigents fins al present any 2017.

Jubilat l’any 2011 i considerat un dels cirurgians vasculars amb més reputació del Barcelona, el doctor Callejas es dedica exclusivament a la pràctica mèdica privada. Vicepresident del Patronat de la Fundació Plató, opera a la Clínica Plató on col·labora estretament amb l’equip de Ferran Martorell, primer, i amb el del doctor Palou, després. Té, a més, activitat quirúrgica a les Clíniques, Teknon i Fiatc.

ERR