Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Neix a Barcelona el 12 de novembre de 1927, llicenciant-se en Medicina a la Universitat de Barcelona l’any 1951. S’especialitza Medicina Interna el 1973 i en Medicina Familiar i Comunitària el 1991.

L’octubre del 1953, arriba a Argentona com a col·laborador del doctor Vintró i ja s’hi queda per sempre. En aquells temps, els metges rurals exercien en un entorn de gran precarietat tècnica i aïllament professional. El doctor Calvo va poder superar aquestes condicions adverses dedicant moltes hores a l’atenció minuciosa dels pacients i a la pràctica d’activitats de formació continuada que va mantenir fins a l’últim dia de la seva dilatada vida professional.

Durant els seus 44 anys d’exercici professional va ser capaç d’excel·lir en les principals línies d’actuació que defineixen la figura d’un bon metge de capçalera i destacar per: l'atenció acurada als pacients, la formació continuada, l'activitat docent i la integració a la comunitat.

Sempre amb el manteniment d’un nivell adequat d’habilitats i coneixements: tenia acreditada l’assistència i participació en un centenar de cursos i programes de formació. També, per la seva dedicació a la docència, principalment, com a mentor dels companys que havien col·laborat amb ell i que en van sortir enriquits com a metges i com a persones.

Finalment, per la seva implicació en les activitats cíviques, polítiques i socials del seu poble: sempre va ser un cristià practicant i es va preocupar pel benestar dels més desfavorits i pel progrés d’Argentona. Va ser regidor de l’Ajuntament i president de diferents societats civils i religioses. La seva defensa de reivindicacions socials i mediambientals, afegida a la col·laboració directa amb grups contraris al règim imperant, li va comportar denúncies i expedients durant el franquisme. El seu matrimoni amb la Isabel Vergés, una argentonina de soca-rel, i els deu fills que van tenir, acaben d’ arrodonir la seva integració total al teixit social de la vila.

El Dr. Calvo és un dels representants més destacats d’aquell reduït grup de metges de capçalera que, als anys 60 i 70 del segle XX , van ser capaços de defensar amb orgull i en una situació adversa -creixement explosiu del sector hospitalari en detriment de l’atenció primària- la importància de la seva tasca tot demostrant que podien mantenir i incrementar un gran prestigi professional i social a les poblacions on prestaven els seus serveis.

La trajectòria professional, personal i familiar del Dr. Calvo ha deixat un record inesborrable a Argentona que l’ha nomenat fill adoptiu de la vila (1997), la colla gegantera ha creat un nou gegant amb la seva figura (2001), ha posat el seu nom al Centre d’Atenció Primària (2002) i ha emplaçat el seu bust a la porta d’aquest CAP (2010).

Entre els diferents premis i distincions que ha rebut, destaca el Premi Jaume Esperalba, atorgat per la filial del Maresme de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques, com a reconeixement a la seva trajectòria professional de 40 anys com a metge de capçalera d’Argentona.

JGM