Biografia
Cubà de naixement, estudia a la Facultat de Medicina de Barcelona i es llicencia el 1874. L'any següent, es doctora a Madrid amb la tesi 'Anatomia y fisiología patológica de la pulmonia'. Tot seguit, se’n va a París per ampliar els estudis d’anatomia, obstetrícia i pediatria. Torna a Barcelona i introdueix els conceptes d’higiene i profilaxi de les malalties infeccioses que ja es coneixen a Europa. El 1886, obre un consultori per atendre nadons i infants que alhora suposa la creació de la primera “Gota de llet” de l’estat. Amb la voluntat de posar remei a la malnutrició infantil i aconsellar com tenir cura dels infants, Vidal Solares porta a Barcelona el que anys abans ha après a París. El 15 de maig de 1890, el seu consultori es transforma en el primer centre de Catalunya que atén exclusivament nens: “Hospital dels Nois Pobres”, instal·lat al carrer del Consell del Cent de Barcelona, atès per les monges de les Filles de la Caritat de Sant Vicenç de Paül i dirigit per Vidal Solares fins a la seva mort.
L'activitat assistencial de Francesc Vidal i Solares no es limita a una sola especialitat i s’estén a la pediatria, l’obstetrícia i la ginecologia sempre pensant en l’aspecte higienista i amb una constant preocupació per introduir els nous corrents científics i els darrers avenços de la medicina que arriben des d’Europa. Aquesta diversitat es trasllada, igualment, les seves activitat i obra escrita. El 1888, funda la revista Archivos de Ginecopatía, Obstetricia y Pediatría, anys més endavant, subtitulada com a Órgano del Hospital de Niños Pobres. EI 1917, li afegeix un segon subtítol que es manté fins a la seva desaparició que coincideix amb la seva mort: Medicina y Cirugía de la infància. La publicació, tot i estar lligada a un sol personatge, s’obre a d’altres metges del seu entorn com Francesc Carbonell Solés, Sebastià Recasens i Pere Nubiola. Gran divulgador de les modernes idees que arriben d’Europa, Vidal Solares les difon a través de fulletons i publicacions com 'Consejos prácticos sobre puericultura e higiene de la infancia'. Aquesta obra, que conté 170 aforismes de pediatria, es presenta al Concurs Universal de la Infància, celebrat a París el 1903 i és premiada per la Sociedad Española de Higiene i per l’Acadèmia d’Higiene de Catalunya. El 1880, ja havia estat premiat per la Real Academia de Medicina de Madrid pel seu 'Caràcteres histológicos y clínicos diferenciales entre el lupus, el epitelioma y el cáncer ulcerados: Estudio comparativo de su tratamiento'.
Algunes de les seves publicacions es reediten com la que tracta la higiene de la dona durant l’embaràs, el part i el puerperi. L’obra, amb més de vuit edicions, es considera manual sobre el part i es recomana per a l’estudiant de medicina i les llevadores.
El 22 de juny de 1915, set anys abans del seu traspàs i en reconeixement de la seva obra, l’Ajuntament de Barcelona distingeix Francesc Vidal i Solares com a fill adoptiu de la ciutat.
JRC