Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Galeria de metges

Biografia

Un cop acabat el batxillerat el 1919, estudia la carrera de Medicina a la Universitat de Barcelona on es llicencia el 1926, essent ja alumne intern per oposició, primer, a la càtedra d'Anatomia i Tècnica Operatòria i, més endavant, a la Patologia Quirúrgica que dirigeix el professor Joaquim Trias a l’Hospital Clínic de Barcelona. El 22 de gener de 1931, obté el grau de doctor en Medicina per la Universitat Central de Madrid on presenta la tesi El fragmento posterior en las fracturas de la garganta del pie que, poc després, publica la Revista de Cirugía de Barcelona.

El 1927, Joan Lluch i Caralps guanya una plaça de metge de guàrdia del Servei d’Urgències de Cirurgia de l’Hospital Clínic de Barcelona i s’hi està fins al 1932 on continua formant-se com a cirurgià. Aquest mateix any, obté plaça de metge supernumerari de Beneficència Municipal de Barcelona. Dos anys abans, ja havia guanyat per concurs el càrrec d’Inspector Mèdic Municipal. També, des que acabat la carrera de metge, ve treballant com a cirurgià També treballa com a cirurgià a la Mutual Salus, entitat fundada el 1915 per Higini Sicart.

Del 1934 fins a l’esclat de la Guerra, Joan Lluch esdevé professor ajudant a la càtedra d’Anatomia de la Facultat de Medicina de Barcelona. A partir del 1939, ascendeix a professor auxiliar fins al 1947 que, finalment, és nomenat professor adjunt a la càtedra de Manuel Taure Gómez, càrrec que ocupa fins al 1976, moment de la seva jubilació, havent-se guanyat una notable valoració per part de les diferents generacions d’alumnes que apreciaven la qualitat de les seves classes i l’habilitat del doctor Lluch per dibuixar a la pissarra. El 1970, per decisió del rectorat a proposta del degà de la Facultat de Medicina, assumeix la direcció de les classes de 1r d'Anatomia.

La temporada de banys del 1940, Joan Lluch és contractat com a director mèdic del Balneari de la Puda de Montserrat i hi continua les temporades del 1942 al 1944. L’any 1955, quan s’inaugura la Residència Sanitària Francisco Franco –actual Hospital de la Vall d’Hebron- Joan Lluch Caralps és nomenat director d’un dels equips nous equips quirúrgics del centre. Aquest mateix any, és distingit amb la Gran Creu de l’Orde de Malta.

Conegut bibliòfil i col·leccionista de llibres de medicina antics, a partir de ser elegit acadèmic corresponent de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya el 1943, Lluch intervé en diferents sessions acadèmiques impartint diverses conferències. A més dels coneguts Compendio de Anatomía i dels dos primers volums del Manual del Practicante, d’autoria compartida amb Arturo Cubells Blasco, Joan Lluch publica alguns articles sobre els seus treballs a les revistes especialitzades.

Un cop jubilat, fixa la seva residència a la Garriga i el 30 de juny de 1990 mor a Granollers.

AMHC