Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill d’Antoni Giménez, metge de Medicina General que exerceix a les comarques lleidatanes i, desprès, a l’ l'Hospitalet de Llobregat. Josep Maria Giménez Camarasa estudia a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona on es llicencia amb Premi Extraordinari el 1956. Tres anys després, per oposició, obté plaça de metge dels Dispensaris Dermatològics de l’ Estat.

Giménez Camarasa es forma com a dermatòleg a l’Hospital Clínic amb el professor Xavier Vilanova que l’impulsa a dedicar-se a les dermatitis de contacte, camp en el que n’esdevé un expert mundial. El 1966, llegeix la tesi sobre l’ èczema de contacte per cobalt. El 1970, se’n va a l’Hospital de Sant Pau on s’hi està fins al 1983 quan el contracten com a cap de servei de l’Hospital del Mar, càrrec que exercirà fins al 1999. Abans, primer, guanya l’oposició a professor titular de Dermatologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) mentre que, el 1995, oposita i guanya aquesta càtedra.

L’obra més notable de Giménez Camarasa s’esdevé, el 1976 amb la creació del Grup Espanyol d’ Investigació en Dermatitis de Contacte (GEIDC), inspirat en el Grup Europeu que s’ha constituït dos anys abans a Copenhage.

L’extraordinària capacitat d’ organització i el dinamisme de Josep Maria Giménez, el porten a assumir nombrosos càrrecs de representació com la presidència de la Secció Catalana de la Acadèmia Espanyola de Dermatologia i la vicepresidència de la Junta Directiva Central el 1979. El 1983, és representant d’Espanya a la Unió Europea de Metges Especialistes, entitat adscrita a la Comunitat Europea, és membre fundador de l’European Academy of Dermatology and Venereology el 1985, president de l’European Environmental Contact Dermatitis Research Group el 1998 i president de l’European Society of Contact Dermatitis el 2000. A més, és membre de l’American Academy of Dermatology, la British Society of Dermatology, l’Acadèmia de Medicina de Grècia i de les Societats de l’especialitats de França, Portugal, Suècia, Xile i Equador.

Autor de 294 articles científics, Giménez Camarasa és reconegut com un expert en Dermatologia clínica i Al·lèrgia. Dirigeix i duu a terme nombroses investigacions en el camp de la dermatitis de contacte i d’immunodermatologia cutània, recerca que ha repercutit en la projecció internacional de la Dermatologia espanyola i de la que sempre ha estat un magnífic i eficaç ambaixador.

L’Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia (AEDV) y la Basilea Pharmaceuticals Iberia constitueixen el Premi AEDV “Profesor Giménez Camarasa” amb l’objectiu d’estimular la investigació clínica i bàsica de l’èczema, la urticària i les reaccions adverses per fàrmacs.

AMGA