Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Un dels tres fills de Manel Nadal i Enriqueta Vilallonga, matrimoni que forma part d’una de les bones famílies de Girona, estudia les primeres lletres i el batxillerat a Girona per passar a Barcelona a estudiar la carrera de Medicina i concloure-la el 1918. Torna a la capital gironina per exercir de metge fins al 1923, que decideix tornar a Barcelona i formar-se en l’especialitat que li agrada: l’Oftalmologia. Poc després, es casa amb la gironina Concepció Abella Bruguera i tenen tres fills: Manel (1928), el també oftalmòleg Josep Maria (1930) i Antoni (1932).

Els primers anys d’exercici, Manel Nadal fa d’oftalmòleg de la Mutual Salus –segons s’indica al Boletín de Mutual Salus (1915-36), dirigit pel metge Higini Sicart Soler, o de La Previsora Catalana. Obre, també, un consultori al principal del número 1 del carrer de Pons i Gallarza del barri de Sant Andreu. El 1927, entra com a ajudant a la Clínica d’Hermenegild Arruga i en forma part de l’equip de treball fins al 1953.

Membre de l’Acadèmia d’Higiene de Catalunya, Nadal Vilallonga presenta una sèrie de conferències com la sessió científica sobre Miopía. Estudio clínico. Higiene de la misma. Tratamiento profiláctico. Corrección óptica de 1924. En aquests anys, col·labora als Archivos del Instituto de Medicina Práctica que dirigeix el cardiòleg Domènec Duran Arrom i a la revista Paidoterapia (1922-36). El 1926, a l’Institut de Medicina Pràctica, Nadal presenta diversos casos clínics de luètics a propòsit del tractament bismútic, sals de mercuri i arsènic en Oftalmologia. El mes de març de 1927, trasllada el seu consultori oftalmològic al principal del 44 del carrer de Bruc de Barcelona.

Acabada la Guerra Civil i fins avançada la dècada dels anys 1950, Manel Nadal manté els seus lligams amb la seva vila natal i, amb l’aval que li dóna ser oculista de la Clínica Arruga, passa consulta cada dissabte al primer pis del número dos del carrer Nova del Teatre de Girona.

Soci i membre actiu de la Societat Oftalmològica de Catalunya, en la dècada dels 1930, Manel Nadal participa en vàries de les seves sessions científiques i, a l’Institut Duran Arrom, presenta les seves Consideraciones sobre trastornos oculares en los diabéticos, aspecte molt original en aquell moment com altres de les seves dissertacions sobre la Síndrome de retinitis diabètica associada a hipertensió arterial o, entre d’altres, sobre les Indicacions de les injeccions de l’alcohol en Oftalmologia.

Del 1958 al 1960, Manel Nadal és un dels professors d’alguns dels cursos de l’especialitat d’Oftalmologia que s’imparteixen a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

AZ