Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Galeria de metges

Biografia

Estudia Medicina i Cirurgia al Reial Col·legi de Cirurgia de l’Armada on té com a professor Francesc Canivell i Vila. Desprès de llicenciar-se el 1781, embarca com a cirurgià segon per fer campanya al Canal de la Mànega prestant serveis a diferents naus. Ascendit a cirurgià primer el 1789, navega a Cuba, Lima, Buenos Aires, Canàries, Filipines i per tot el Mediterrani.

El 1793, Fermí Nadal forma part de l'esquadra hispano-anglesa que ocupa Toló, quan la ciutat es revolta contra la Convenció francesa i després presa per Napoleó Bonaparte. Embarcat en el vaixell San Fulgencio, desenvolupa un sistema per sanejar l’aigua de mar que serveix per netejar les ferides i, també, per rentar les robes i llençols, evitant el dany que causaria l’aigua salada a les ferides. Gràcies a aquesta mesura, la dotació del San Fulgencio és la que té menys baixes de tota l’esquadra.

Reembarcat, Nadal se’n va a Montevideo i, de tornada a Cadis, embarca en la nau 'Salvador del Mundo' que, el 1797, participa a la batalla del Cap de Sant Vicenç. Fet presoner per l'esquadra anglesa, el porten a Lagos on s’hi està sis mesos atenent ferits ingressats a l'hospital.

Retorna a Cadis on es doctora en Cirurgia i és nomenat professor del Reial Col·legi. Fermí Nadal hi dóna classes de Química, Farmàcia, Matèria Mèdica i Fórmules. El 1800 , esdevé director de l'Hospital de Marina de Cadis, que és l’Hospital de la Armada mentre dura l'epidèmia de febre groga que provoca moltes morts a les poblacions de la badia de Cadis. El 1805, és designat “Superior Facultativo de la Escuadra”, càrrec que equival a cap de Sanitat de l'Armada. Novament, embarca al “Príncipe de Asturias”, nau capitana dels navilis espanyols a la Batalla de Trafalgar. El vaixell es bombardejat i rodejat diverses vegades i fereixen la majoria de marins, els oficials i, també, l'Almirall Gravina, a qui Nadal atén d’una ferida al colze. El “Príncipe de Asturias” arriba a l'entrada de la badia de Cadis on, amb una barca, es duu a terra l’Almirall Gravina i altres ferits per dur-los a l'Hospital de Cadis. Nadal no pot evitar la formació d’una osteomielitis, que causa la mort de Gravina sis mesos després de ser ferit.

El 1806, Fermí Nadal i Valls obté una càtedra al Real Colegio de Cadis com a premi per la seva labor durant la batalla de Trafalgar. El 1810, aconsegueix el doctorat en Medicina i segueix com a catedràtic fins a la seva mort a Cadis el 28 de juny del 1811.

MBC