Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

De la unió del reconegut científic barceloní, Llorenç Presas Puig (1811-1875), natural de Sant Boi de Llobregat, i Rosa Parellada, neixen més de mitja dotzena de fills. Dos dels seus fills tenen una notable carrera al món de les ciències: Llorenç Presas Parellada, nascut a Sant Boi el 1844 i professor a l’Uruguai, ingressa a la Lògia Maçònica “Jorge Washington” de Concepción del Uruguay el 1899. Josep Presas Parellada, que estudia el batxillerat a Barcelona el 1869 i es llicencia a la Facultat de Medicina de Barcelona el 1875, esdevé un dels caps de l’Oftalmologia catalana de les primeries del segle XX.

Josep Presas Parellada es forma com a metge oculista al costat de Josep Antoni Barraquer Roviralta al Dispensari d’Oftalmologia de l’Hospital de Santa Creu, inaugurat el 1880. En aquest centre, que hi exerceix al llarg de la seva vida professional, és l’encarregat de visitar els pacients fins el moment de donar-los l’alta tant als homes com a les dones que han ingressat per ser operats. També, atén les visites a la sala de refracció. Inicialment, és el segon metge de l’equip fins al març del 1903, moment en que ha de substituir Barraquer Roviralta mentre assisteix a un congrés professional a Madrid i, el novembre del mateix any, el rector de la Universitat de Barcelona nomena Presas professor auxiliar d’Oftalmologia tot i que amb caràcter gratuït. Els coneixements de física de Presas Parellada li permeten consolidar la seva relació professional amb el catedràtic que, cap el 1891, ja ha organitzat i equipat un espai d’experimentació en òptica fisiològica al Dispensari.

A principi del segle XX, Presas Parellada treballa en l’àmbit de les escales optomètriques, en la seva unificació i en la demostració de la utilitat del sistema decimal com a mesura de l’agudesa visual. El 1904, la Reial Acadèmica de Ciències i Arts de Barcelona aprova el dictamen de la comissió permanent de Física sobre la publicació del metge Presas Parellada Nuevas escalas optométricas y cromofotométricas. El seu deixeble Francesc Bordàs Salellas el recorda com un expert en matemàtiques i en refracció ocular. Quan el seu mestre marxa al Clínic, el 1910, Presas Parellada és nomenat director del Servei d’Oftalmologia de la Santa Creu fins al 1924 quan es jubila per raons de salut.

Josep Presas Parellada desenvolupa una intensa activitat acadèmica i professional especialitzada en Oftalmologia. Participa al Primer Congrés de Metges de Llengua Catalana i al Primer Congrés d’Higiene Escolar. Com altres col·legues coetanis, té una marcada preocupació per a la salut i la higiene visual dels escolars. Col·labora a diverses revistes com ara: Boletín de la Clínica Oftalmológica del Hospital de la Santa Cruz, Revista de Ciencias Médicas, Gaceta Médica Catalana i Archivos de Oftalmología Hispanoamericanos. Disserta a diverses institucions barcelonines com a l’Acadèmia i Laboratori de Ciències Mèdiques on, el 1893, tracta la llei general de l’astigmatisme objectiu i subjectiu.

Josep Presas Parellada és l’iniciador d’una nissaga d’oftalmòlegs amb el seu fill Ricart Presas Xirinachs (+1970), nét Ricart Presas Cabrer (+2012) i el seu besnét, Ricart Presas Cortés (+1915).

AZ