Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill de l’eminent oftalmòleg Hermenegild Arruga, com ell mateix continuador de l’especialitat iniciada per Eduard Arruga Corominas, i orgullós d’haver nascut a la platja begurenca d’Aiguablava on la família hi estiueja, Alfred Arruga acaba el batxillerat en un col·legi de Suïssa on la família hi passa els darrers anys de la Guerra Civil espanyola. Després, estudia a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona i, llicenciat el 1949, passa tres anys de formació com a oftalmòleg al Servei del Dr. Foster al Leeds General Infirmary, uns anys que ell mateix considera molt profitosos.

Tornat d’Anglaterra, Alfred Arruga fa de professor ajudant de classes pràctiques a la càtedra d’Oftalmologia de l’Hospital Clínic alhora que visita malalts privats a la Clínica del seu pare. Fa, també, d’oftalmòleg al dispensari benèfic intantil ‘’Camitas Blancas’’, creat i dirigit per Emili Roviralta, i a la Casa Provincial de la Maternitat.

Arruga Forgas és el segon metge català que es doctora a la Universitat de Barcelona quan ja s’ha acabat la obligació d’anar a Madrid a doctorar-se. És l’any 1953 i presenta la tesi Substitución de los medios transparentes de los ojos por polímeros sintéticos.

Oftalmòleg polivalent, Alfred Arruga es dedica, però, molt especialment a l’estrabologia, àrea en què esdevé un reconegut expert. És el creador d’una subsecció dedicada a l’estrabisme al Servei d’Oftalmologia de l’Hospital Clínic i l’autor del llibre Diagnóstico y Tratamiento del Estrabismo que es publica el 1961 després d'haver estat la ponència oficial de la Societat Espanyola d'Oftalmologia i un dels texts que obté més reconeixement en aquesta matèria. El 1971, accedeix a la direcció del servei d’Oftalmologia de l’Hospital del Sagrat Cor de Barcelona.

Interessat per tems històrics, aquest mateix any, assisteix al Congrès de Santiago de Compostela on intervé amb una ponència sobre la Història de l’Oftalmologia Espanyola. En aquest àmbit, Arruga Forgas estudia i publica les biografies d’alguns destacats oftalmòlegs com Delmir de Caralt i Bonaventura Carreras.

Comte d’Arruga des de la mort del seu pare l’any 1973, professionalment, Alfred Arruga Forgas obté el reconeixement internacional quan, com estrabòleg, obté el Premi Prickler al Congrés internacional d’Oftalmologia que se celebrat a Kyoto. També, és guardonat al Congrés Luso-Hispano-Brasileiro d’Oftalmologia celebrat a Rio de Janeiro. Finalment, l’any 1983, és elegit acadèmic corresponent de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya. És també, un dels fundadors i president de la International Strabismological Association, membre honorari de l’European Strabismological Association, a més de president de la Sociedad Española de Estrabología i, posteriorment, i membre honorífic d'aquesta Societat.

La nissaga Arruga s’ha vist continuada amb el seu fill, Jordi Arruga Ginebreda, quarta generació dedicada a l’Oftalmologia.

MBC