Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill del farmacèutic Wenceslau Dutrem i Solanich, originari de Castellbell i Vilà, conegut perquè té una farmàcia al núm. 50 del carrer de Sant Pere Més Alt on es fabrica l’Erotyl, un precursor de la Viagra, molt popular en el seu temps. Wenceslau Dutrem Domínguez estudia les carreres de farmàcia i medicina a la Universitat de Barcelona, llicenciant-se el 1929 i el 1930 respectivament. Mentre fa medicina, Wencelau guanya per oposició una plaça d’alumne intern a la càtedra del professor Agustí Pedro Pons i, acabada la carrera, obté la plaça d’inspector de Sanitat Municipal.

Quan esclata la Guerra Civil, Dutrem és destinat al front d’Osca on, a les ordres del doctor Frederic Duran i Jordà i juntament amb la doctora Serafina Palma, simpatitzant del PSUC com ell mateix, organitza un banc de sang a primera línia. Dutrem milita a Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i, durant tot el conflicte, forma part del Comitè de Metges Antifeixistes.

El 1937, abandona el territori espanyol i passa clandestinament a França. Estudia les malalties tropicals a la Universitat de París on obté un diploma en “malariologia”. El mes d’octubre de 1938, amb el seu pare i els germans, embarca cap a Mèxic on hi arrela i es converteix en un promotor de la cultura catalana de l’exili.

Wenceslau Dutrem resideix a Ciutat de Mèxic fent de professor de patologia i de ciències biològiques a l’Escola de Medicina Rural de l’Institut Politècnic Nacional (1940-1943). Paral·lelament, continua la seva activitat de farmacèutic i treballa junt amb la seva família a l'empresa familiar FARBAR en al·lusió a les primeres síl·labes de farmàcia i Barcelona (Farmacèutica Barcelona). Empresa fundada pel seu pare Wenceslau Dutrem i Solanich. A la mateixa seu, també, crea un petit laboratori de recerca sobre al·lèrgies.

Dutrem és un dels impulsors de La Borsa del Metge Català a Mèxic, famós per haver estat el metge de capçalera de la família de Lleó Trotski. Wencelasu Dutrem és el metge que l’atén quan pateix l’atemptat que li causa la seva mort l’any 1940.

L'any 1979, Dutrem mor a Barcelona a la Clínica Plató, estava de vacances, va caure i es va trencar el fèmur i durant l'operació es va morir. Casat amb Maria Teresa Sitjes, a l’exili mexicà, neixen dues filles, Manuela i Maria Teresa Dutrem Sitjes que seran metgesses.

MBC