Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Galeria de metges

Biografia

Romà Massot i Gimeno neix envoltat d’un paisatge que sempre admirarà: Els Alfacs i la Serra del Montsià. La parla rapitenca i els records de la infància -empaitar els rars cotxes i les 'bicicletes de foc' que passen pel poble, la pesca del marisc, experimentar amb pólvora o electritzar granotes- l’acompanyaran tota la vida. Fill del farmacèutic de Sant Carles de la Ràpita, és alumne del Col·legi Sant Lluís de Tortosa i de La Salle Bonanova a Barcelona, del 1924 al 1930 estudia Medicina a la Universitat de Barcelona al costat del futur catedràtic Joan Gibert i Queraltó. Anys després, el seu germà petit, Joan Massot també hi fa la carrera mèdica.

Després de debutar com metge al Bages, als pobles de Fonollosa i Rajadell, Romà Massot passa a La Cava i a d'altres municipis de les Terres de l'Ebre. Aviat, fa diagnòstics brillants, com el saturnisme d'una família a causa del serpentí de plom que refreda el vi o el d’una tuberculosi que estudia inoculant esputs del nen a conills. A principis del 1936, guanya la plaça de metge de la Marina Civil i embarca com capità metge del 'Marqués de Comillas' de la Transatlàntica, que fa escala a Nova York on pot admirar l'Hotel Waldorf Astòria amb l’orquestra de Xavier Cugat, el Radio City Hall amb la sincronia de les Rockettes o ascendir al pis 102 del nou Empire State Building.

De tornada, s'incorpora a l’Institut Pere Mata de Reus. El 1938, és reclutat com a tinent mèdic de l'exèrcit republicà participant a la Batalla de l'Ebre. Amb l'ocupació feixista, és depurat a diversos camps de concentració del país basc. La tardor del 1939, Romà Massot Gimeno s'instal·la a Reus. Un any després, es casa amb la Maria Dolors, filla del farmacèutic Punyed, amb qui tenen 7 fills. Viu i consulta a la casa Tarrats, al número 11 del carrer de Sant Joan de Reus on al llarg de 40 anys hi atén més de 15.000 pacients. Guanya les oposicions d'Assistència Pública Domiciliària i de metge de la RENFE. L’any 1944, Romà Massot s'incorpora com Neuropsiquiatre (NP) al SOE.

Privadament, és un metge de capçalera acreditat. És el temps que les famílies respecten la paraula del metge tant en temes de salut com respecte els estudis dels fills o les relacions matrimonials. La seva visita domiciliària inclou Reus i s’estén a les masies del voltant amb una atenció permanent de dia, nit i caps de setmana. Domina la doble especialitat: igual fa puncions intratecals d’antibiòtics com electroshocks. Massot Gimeno és un mestre practicant les puncions lumbars: tot explicant una anècdota, el pacient ni s'adona de la punxada. Al seu despatx té un petit laboratori amb reactius, microscopi, Raigs x i EEG. La seva empatia i els seus encerts diagnòstics, el fan popular i prestigiós. Al Baix Camp, el parer del doctor Massot és gairebé imprescindible quan es sospita una feridura o una meningitis.

Romà Massot Gimeno passa visita a l'Hospital de la Santa Creu i Sant Joan i, tot sovint, es desplaça al pobles per realitzar les consultes que sol·liciten els metges de capçalera. El 1964, fa un curs d'EEG a la Universitat de Navarra. Tot seguit compra un aparell i introdueix aquesta innovadora tècnica a Reus. Conferenciant local, també participa i comunica als Congressos de l’especialitat. A més, publica nombrosos articles mèdics i algunes cròniques viscudes a la revista Ràpita.

Entusiasta fotògraf i cineasta, especialment de la seva família. Gran amant de l'astronomia, les nits dels anys 50, li plau mostrar els increïbles Sputniks i les constel·lacions del nostre cel. A més de melòman, Romà Massot i Gimeno és un virtuós del piano. Aprèn i domina el francès, l'anglès, i l'alemany. Per aconseguir-ho, li són útils els coneixements de radioafeccionat i la sintonització d’emissores estrangeres. Lector empedreït, tant llegeix llibres de viatges com biografies, novel·la, geografia o història. Coneix amb detall les gestes dels descobridors i exploradors d’Amèrica i l’Antàrtida però, també, els èxits d’alpinistes i dels navegants solitaris. Enamorat del mar, té el títol de patró de vaixell i gaudeix del seu veler tot sovint. Amb 65 anys prepara i supera l'examen de Capità de Iot. És, també, un amant de les muntanyes catalanes i li agrada recórrer tots els corriols de Prades, Llaberia, Montsant i el Montsià.

Mor als 75 anys, però Reus no oblida el seu fill adoptiu i honora la seva memòria posant el seu nom a un carrer. A més, el seu retrat i una biografia breu són a l'Espai Museístic de l'Hospital Sant Joan.

L’escriptor Lluís Carandell, de nissaga reusenca, descriu el record de quan -de jove- el doctor Romà Massot Gimeno el va visitar: La penicil·lina encara no havia arribat però el Dr. Massot disposava d'un remei millor: la seva simpatia, el seu bon humor i bonhomia, la seva paciència i afecte. El millor que en puc dir és que era un metge que guaria tant sols amb la seva presència.

RMP