Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

No es té informació de les dates de naixement i mort de Jaume Menós i de Llena ni tampoc de com i on va passar els seus primers anys vida. Se sap que el 1755 es presenta a una plaça de practicant segon a l’Hospital de la Santa Creu de Barcelona. Cursa estudis de Medicina a la Universitat de Cervera on es gradua el 1757. El 1765, guanya unes oposicions a l’Hospital de la Santa Creu i es fa càrrec de la Sala de Bressols o de Desnonats, els nens abandonats.

L’any 1775, embarca com a primer metge dels exèrcits reials que participen en la fracassada expedició a Alger on, comandada pel general O’Reilly, hi va haver una gran quantitat de morts i ferits. El 1777 Jaume Menós, com a metge militar juntament amb el doctor Francesc Puig, se’n va a Amèrica en l’expedició del Virrei Cevallos a La Plata amb la finalitat d’evitar l’avançada portuguesa en aquella regió. Al seu retorn, s’instal·la a Manresa on exerceix de metge.

Autor prolífic, entra en polèmiques amb altres membres de la professió mèdica. Contrari a la inoculació de la verola d’acord amb les opinions del vienès Anton de Haen, polemitza amb Francesc Salva i Campillo, que sí n’és partidari. Menós té conflictes amb els cirurgians, particularment amb Francesc Puig, amb els qui discrepa en la forma d’organització dels estudis de Cirurgia. Jaume Menós escriu algunes de les seves publicacions en llatí considerant que és més adient en els escrits mèdics.

Molt interessat en la Hidroteràpia, escriu treballs sobre les propietats de les aigües de diferents fonts de Catalunya. Jaume Menós i de Llena era membre de l’Acadèmia Catalana de Medicina, a més de la Matritense i la Gaditana.

MBC