Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill d’un sastre i músic ripollès -fundador de la primera orquestra de la comarca anomenada 'Els Tranquils'- i de mare gironina, Baltasar Maideu ingressa a la Facultat de Medicina de Barcelona l’any 1919 i es llicencia el 1925. Després, es diploma en Puericultura i Malalties digestives de la infància i s’especialitza, també, en Electromedicina i Electroteràpia. Comença a treballar de metge titular del districte mèdic de la Pera -aleshores població cap de districte que abastava Flassà, Bordils, Pùbol i Madremanya- fins als 1933, data en que es marida amb Maria Puig Sala -amb qui tindrà 4 fills, un d’ells el també metge, Eudald Maideu i Puig- i aviat es trasllada definitivament a Ripoll per fer de metge rural, essent titular de Vallfogona del Ripollès

En la dècada dels anys 30, Baltasar Maideu col·labora amb el Prof. Marañón en l’estudi epidemiològic de l’hipotiroïdisme carencial i endèmic de la zona rural de Vallfogona i d’altres del Ripollès. Té cura dels anomenats golluts de l’alta muntanya per manca d’iode de la vall. No és fins a la dècada dels 60 que passa a ésser metge titular exclusivament de l’Assistència Pública Domiciliària (APD) de Ripoll.

Fallida la proclamació de l’Estat Català i malgrat la seva manca d'interès per la política, les autoritats designen el doctor Maideu i Auguet alcalde i gestor únic de Ripoll. Sense poder negar-s'hi i sense regidors, es manté en el càrrec del 1933 al 1935. Malgrat tot, no deixa d’exercir la Medicina. Després, durant tota la Guerra Civil es l’únic metge perquè els altres facultatius de la població s’han traslladat, exiliat o han estat assassinats com el Dr. Josep Bonada. Maideu s’ocupa de la sanitat i la salut, també, a tota la zona de Vallfogona i de les Lloses fins a Borredà. A més, a la rereguarda, gestiona l’Hospital de Sang de Montagut, avui, l’ Hotel Balneari d’Aigües de Ribes.

El 21 de desembre de 1938, coincidint amb el naixement del seu tercer fill, és mobilitzat i destinat com a metge oficial militar al front republicà del Segre i, finalment, integrat a un batalló amb el que cau presoner, anant a raure a la Seu de Lleida. És sotmès a un Consell de Guerra que el condemna a mort, pena que li és condonada gràcies a la petició d’aval que la seva esposa fa a l’Ajuntament de Ripoll. Torna a casa tot i que encara ha de patir un Procés de Depuració del Col·legi de Metges de Girona que durant dos anys l’impedeix exercir la Medicina. Un cop resolt l’expedient recupera la plaça de Medicina General de Ripoll i bona part del Ripollès. A més, és el metge titular inspector municipal de Sanitat i director mèdic de l’Hospital Municipal de Ripoll.

Exerceix, també, la medicina privada a la consulta que obre a una habitació de casa seva on a més dels estris habituals d’un metge de capçalera disposa de divers i variat instrumental que li permet tant fer una petita cirurgia com atendre un part. Disposa, també, dels aparells necessaris per practicar Electromedicina i Electroteràpia, entre ells un aparell de raigs X de marca Ray-Xac que es fabrica íntegrament a Catalunya des del 1959 i que, actualment, es mostra a Curar-se en salut, l’exposició instal·lada al Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols.

Col·laborador habitual a la premsa comarcal, té una bona biblioteca mèdica i no hi falten obres de literatura diversa, especialment, de la Renaixença catalana ni nombroses partitures musicals, una de les seves grans aficions. Baltasar Maideu és un excel·lent compositor musical, mestre i artista, fundador i director de vàries corals, entre elles, la primera a la Pera i, més tard, la de Ripoll. És un etnògraf literari i musicalment avesat, dedicat a la recuperació de musica tradicional i a l’orquestració de sardanes molt reconegudes. Enamorat de la muntanya i la natura, gaudeix de l’excursionisme, la fotografia i el folklore.

EMP