Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Nascut a Saragossa, de molt jove té sensibilitat pels problemes socials i, durant la seva etapa de estudiant, col·labora amb els primers moviments que busquen la millora de les condicions dels més desafavorits, el que avui anomenarien ONGs. Es llicencia en Medicina i Cirurgia a la Universitat de Saragossa l’any 1959.

El 1961, desprès de un temps de formació a la Fundació Jiménez Diaz de Madrid, viatja a l’Àfrica Occidental en una estada que s’allarga fins al 1970. Viu a Ghana i a Libèria on exerceix com a responsable del Servei de Medicina Interna dels Hospitals de l’Ordre de Sant Joan de Déu a Koforidua (Ghana) i Monròvia (Libèria), on exerceix també de director mèdic. El 1966, obté el diploma en Medecina Tropical i Higiene a la Liverpool School of Tropical Medicine i es doctora amb una tesi sobre el Kwashiorkor per la Universitat de Saragossa.

Al tornar d’Àfrica es trasllada a Barcelona l’any 1971. Dos anys després, obté la plaça de metge adjunt del Departament de Medicina Interna del Centre de Diagnòstic i Orientació Terapèutica “Drassanes” depenent de la Ciutat Sanitària Vall d’Hebron. El 1983, es converteix en cap de la secció de Malalties Importades, càrrec que exerceix fins a la seva mort. Aquesta secció s’esdevé en un referent, tant a Catalunya com a la resta de l’estat per al diagnòstic, prevenció i tractament de les malalties importades igualment en l’atenció dels nouvinguts com per a la població local viatgera.

El 1974, és nomenat professor associat de Microbiologia i Parasitologia de la UAB i, el 1985, professor titular de Microbiologia i Genètica. Docent en multitud de cursos de formació i seminaris tant a Catalunya com a la resta de l'Estat i a l’estranger.

José Luís Bada es relaciona, també, amb el món de l’empresa i és director mèdic dels Laboratoris Almirall (1971-1972) i director de la Divisió d’Investigació i cap del Departament Mèdic dels Laboratoris Andreu (1973-1989).

Autor i coautor de més d’una vintena de llibres i centenars d’articles a revistes especialitzades nacionals i estrangeres, és membre de la Royal Society of Tropical Medicine and Hygiene, l’American Public Health Association i la American Society of Tropical Medicine and Hygiene, entitat que el nomena el seu consultor a Espanya. L’any 1997, el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB) nomena José Luís Bada assessor mèdic col·legial.

La seva obra més coneguda és la Unitat de Medicina Tropical i Malalties Importades de l’ICS al CAP Drassanes. El 1996, en reconeixement a la seva tasca, el Parlament de Catalunya atorga el IX Premi Solidaritat a la Unitat de Malalties Tropicals i Importades.

José Luís Bada considera les polítiques de cooperació internacional com un deure dels països rics que s’han de fer des del rigor no des de la benevolència. No es considera a si mateix com a “cooperant” sinó com a metge especialitzat capaç de fer bona Medicina i donar atenció de qualitat en situacions adverses i sense els mitjans adequats. Considera bàsica la investigació, l’estudi i la formació constant per oferir un servei de qualitat. Defensa polítiques públiques de salut per a tota la ciutadania inclosos els nouvinguts sense discriminació, millorant el sistema de salut i treballant per millorar la capacitat d'adaptar els serveis públics a qualsevol tipus de ciutadà amb garanties d’igualtat.

L’any 1993, en homenatge, el COMB crea les beques Dr. José Luis Bada per a metges cooperadors amb l’objectiu de promoure la seva formació mèdica i millorar les condicions sanitàries dels països en vies de desenvolupament.

JLBJ