Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Galeria de metges

Biografia

Nét de metge i nebot del facultatiu titular i alcalde de Viladrau Antoni Ariet Barberis, estudia Medicina a Barcelona, on es llicencia el 1934. És metge intern de Cirurgia a l’Hospital Clínic des que acaba els estudis fins al 1936, quan marxa als Estats Units per incorporar-se al Departament de Pathology del Cornell University Medical College, on s’hi està fins al 1938. Llavors i fins al 1964, passa al Rockefeller Institut for Medical Research a Nova York. Aquest any, quan l’Arbovirus Research Unit es va separar de la Rockefeller Foundation i es va traslladar a New Haven (Connecticut) per formar part de l'School of Public Health de Yale, Jordi Casals és nomenat professor d’epidemiologia de Yale. El 1982, ja jubilat, es contractat per la Facultat de Medicina del Mount Sinai de Nova York, on hi treballa fins a la seva mort.

Casals juga un paper fonamental en la taxonomia dels virus, establint una classificació dels virus patògens segons les seves característiques i assenyalant -per primera vegada- que els virus que causen infeccions del mateix òrgan -como són els virus de la ràbia, la poliomielitis o l'encefalitis no pertanyen a la mateixa família sinó que són virus independents.

Mentre estudia en sèrums de malalts amb una infecció greu adquirida a una població de Nigèria, denominada Lassa, Jordi Casals-Ariet contrau una infecció que causa la mort d'un tècnic del seu laboratori i a ell el va conduir a les portes de la mort. Casals es recupera desprès de ser transfós a partir de d’una monja que ha superat una infecció adquirida a Lassa, assumint que és portadora d'anticossos enfront d’un virus encara no conegut. En els mesos següents, Casals arriba a caracteritzar el virus de la febre de Lassa. Aquesta circumstància determina l’aplicació de mesures de seguretat molt estrictes per minimitzar el risc de contagi del personal de tots els laboratoris.

Jordi Casals-Ariet és consultor de nombroses institucions i organitzacions sanitàries i és distingit per les associacions americanes de salut pública per premiar les seves aportacions científiques.

MBC