Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Estudia als Germans Maristes de Girona i cursa Medicina a la Universitat de Barcelona. Obté el premi extraordinari de Llicenciatura (1946-1952). Alumne Intern per oposició, inicia la seva vida professional a la Clínica Mèdica B de l’Hospital Clínic, sota la direcció del seu mestre, el professor Máximo Soriano Jiménez. Aviat, es dóna a conèixer com un expert en el maneig dels electròlits i de l’equilibri àcid-base. Amb una energia i empenta fora del comú, l’any 1959, aconsegueix que l’hospital adquireixi un ronyó artificial i comença el tractament de malalts amb fracàs renal agut. L’any 1960, presenta la seva tesi doctoral que porta per nom Insuficiencia Renal Aguda. Pocs anys després, inicia el tractament dels malalts renals crònics mitjançant hemodiàlisis periòdiques. El 1968, és nomenat cap del Departament Assistencial de Nefrologia.

Amb la seva forta personalitat atrau nombrosos col·laboradors interessats en l’estudi i tractament de les malalties renals. Posa a punt la biòpsia renal amb tècniques de immunofluorescència i microscòpia electrònica i, més endavant, crea un laboratori d’immunologia per dosificar el complement del sèrum, els anticossos anti-MBG, els ANCA i el C3-Nephritic factor, el que dóna un gran impuls a la recerca. L’any 1972, s’inaugura el Servei de Nefrologia, Diàlisi i Regulació Humoral de l’Hospital Clínic de Barcelona, amb ell com a cap de servei i amb 5 metges adjunts i 4 residents. El Servei de Nefrologia de l’Hospital Clínic, aviat, esdevé un centre de referència reconegut a tot arreu.

Un aspecte molt rellevant de la vida professional d’en Lluís Revert és la seva implicació docent. L’any 1963, és nomenat adjunt de Patologia i Clínica Mèdica. Demostra ser un gran clínic, coneixedor en profunditat de la patologia del ronyó però, també, d’altres òrgans, aparell i sistemes, el que li dóna una competència professional que va més enllà del camp de la Nefrologia. L’any 1980, després d’unes brillants oposicions, esdevé professor agregat de Nefrologia per concurs-oposició i, l’any 1983, catedràtic de Nefrologia de la Universitat de Barcelona.

En Lluís Revert, pioner de la Nefrologia a Catalunya, és un dels fundadors de la Societat Espanyola de Nefrologia, societat de la que serà President del 1973 al 1977. En el decurs de la seva presidència, la Nefrologia esdevé una especialitat reconeguda oficialment. Entre 1978 i 1979, és president de l’Associació de Nefrologia de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears. L’any 1979, és nomenat president de la Liga Española para la Lucha contra la HTA.

A partir dels anys 70, La transformació que té lloc a l’Hospital Clínic per tal de modernitzar la seva organització, augmentar-ne l’eficiència i garantir el seu futur, troba en Lluís Revert un suport indiscutible. Els metges de l’Hospital admiren els seus coneixements científics i la seva experiència professional alhora que estimen el company disposat a ajudar a tothom que acut a demanar-li ajut. El 1986, és elegit cap de la “Subdivisió de Medicina”. Al llarg de la seva vida professional, Lluís Revert publica més de 300 treballs científics, molts capítols de llibres de Medicina Interna i de Nefrologia. A més, dirigeix més de 21 tesis doctorals.

L’any 1989, la Generalitat de Catalunya li confereix la Medalla Narcís Monturiol per la seva valuosa tasca docent, pioner a l’Estat espanyol i amb una meritòria tasca assistencial i dedicació a la recerca en els camps de la immunologia renal, la hipertensió arterial i el metabolisme fosfocàlcic. Des del 1996, és membre numerari de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya. L’any 2000, és distingit amb la Medalla Josep Trueta al mèrit sanitari.

ADT