Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill de militar, la seva infantesa es vincula a les diverses destinacions del pare – Galícia, València, etc.- fins al seu definitiu arrelament a Barcelona. Estudia el batxillerat i obté la llicenciatura de Medicina el 1879. Dos anys després, seguint els imperatius de l’època, assoleix el doctorat a Madrid amb la qualificació d’excel·lent. Exerceix la Medicina General a Barcelona fins al 1882 però el seu creixent interès per l’Oftalmologia, una nova especialitat emergent, fa que es traslladi a París per formar-se amb el professor Louis de Wecker fins al 1884.

Manuel Menacho exerceix l’activitat professional oftalmològica amb dedicació exclusiva. Primer, del 1865 al 1902, visita al carrer del Carme i, després, al carrer de les Corts al costat del Passeig de Gràcia fins al 1931. La seva destacada activitat quirúrgica s'esdevé una referència per a metges i estudiants interessats en l’especialitat. Les seves aportacions professionals més destacades són: la introducció de l’ús de la cocaïna en l’anestèsia ocular, els mètodes d'asèpsia, l’exploració radiològica ocular, el desenvolupament de noves tècniques quirúrgiques per l’esclerotomia anterior i l’enucleació ocular. També, és innovador en el disseny de nou instrumental quirúrgic.

El 1902, creades les càtedres d’Oftalmologia, el claustre de la Facultat de Medicina proposa per votació majoritària Manuel Menacho Peirón com a primer catedràtic. Malgrat això, la Gaceta de Madrid publica el nomenament de Josep Antoni Barraquer Roviralta per ocupar la càtedra de la Universitat de Barcelona.

Membre de la Reial Acadèmia de Medicina de Barcelona des del 1916, Manuel Menacho és l’impulsor dels Archivos de Oftalmologia Hispano Americanos i fundador de la Societat d'Oftalmologia Hispano Americana i de la Societat Barcelonesa d'Oftalmologia. Autor de nombrosos articles, entre les publicacions més destacades cal destacar les que tracten els temes quirúrgics de l’especialitat i apareixen a les revistes més prestigioses: Gaceta Mèdica Catalana, Revista de Ciencias Mèdicas, Archivos de Oftalmologia Hispano Americanos, entre altres. A més, cal esmentar la seva publicació capdavantera relativa a les lesions per foto trauma secundàries en l’observació dels eclipsis de sol.

AMV i RMGM