Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Neix a Barcelona el 1934, essent la gran de dos germans que foren inseparables tota la vida. La seva infància està marcada per la Guerra Civil i la postguerra. Ella es refugia a la seva escola, Lestonnac, que té a pocs metres de casa i on passa moltes hores durant les tardes i també els caps de setmana. Els dos germans trien seguir el camí del seu pare (metge odontòleg) i entren junts a la Facultat de Medicina de Barcelona. Concepció Pifarré és una de les cinc dones que comparteixen curs a la facultat Ana M. Cañadell Mullerat, M. Lluïsa Roldan Valentin, Montserrat Lerma Gonce, Consuelo Oliveras Carretero, totes van exercir la medicina a Barcelona. El 1959 els germans es graduen, ella tria l’especialitat d’anàlisis clíniques i hematologia mentre que Enric Pifarré Sanahuja, continua l’especialització en cirurgia oral i maxil·lofacial.
A la facultat també coneix el que serà el seu marit, el Dr. Carles Enric Torner Baduell, amb qui es casa el 1962. Tenen quatre fills: Carles, pedagog i escriptor, Francesc, tècnic ortopèdic, Miquel (mor al cap de pocs dies de néixer) i en Pere, cirurgià ortopèdic i traumatòleg.

Acabada la carrera, la Dra. Pifarré fa pràctiques a l’Hospital Clínic amb el prof. Joan Gibert Queraltó i després treballa amb el Dr. Josep Maria Roca de Vinyals a l’Institut Municipal de Neurologia i a la Creu Roja, i també al banc de Sang de l’Hospital de la Vall d’Hebron. L’any 1965 entra al departament de recerca del Laboratori Peyva i més tard al mateix departament del Laboratori Hermes. Estudia un màster en gerència hospitalària i funda a Barcelona el seu propi laboratori d’anàlisis clíniques (1965), “Analítica Dra. Pifarré” que dirigeix durant més de cinquanta anys i que li permet combinar l’activitat mèdica amb les seves destacades capacitats organitzatives i de gestió.

La seva intensa activitat professional i dedicació al laboratori no li impedeixen fer el doctorat i l’any 1994 defensa la tesi, titulada “Noves aportacions a l’estudi de la lobularitat dels neutròfils en diferents situacions patològiques”, obtenint la qualificació d’Excel·lent Cum Laude.

Continua sempre amb la direcció del seu laboratori d’anàlisis clíniques fins que, a l’edat de 84 anys, decideix traspassar-lo per poder-se jubilar. Mor a casa seva a Barcelona el 28 de juny de 2022 a l’edat de 88 anys.

PRP