Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Nascuda a Parets del Vallès, filla d’en Joan i la Maria, un matrimoni de mestres, és la petita de vuit germans, dos dels quals, xocolaters.

El 1926 obté el títol de batxillerat a l’Institut Balmes de Barcelona. Estudia magisteri i exerceix a Hostalric. Tanmateix, vol portar a terme el seu desig d’estudiar medicina, i fa la carrera a la Universitat de Barcelona, a l’Hospital Clínic, on es llicencia el 1934. Especialitzada en puericultura i pediatria, exerceix des de 1938, amb consulta al barri d’Hostafrancs. El 17 de setembre de 1942 es doctora per la Universitat Complutense de Madrid amb la tesi Aportación al estudio de las alteraciones de las células germinales por la acción de factores externos: roentgen, morfina y cocaína. El gener de 1955 obté l’especialitat en dermatologia i sifilografia després de dos anys d’estudi a l’Escola Professional de Dermatologia i Venereologia de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona amb del Dr. Xavier Vilanova Montiu.

El 1944 es casa amb Antoni Zamora, i el 1946 és mare d’una nena, però això no li impedeix continuar la seva carrera professional. El 1947 accepta la invitació d’anar al V Congrés Internacional de Pediatria a Nova York, com un dels dos representants espanyols, tal com se’n va fer ressò amb elogis La Vanguardia. Aprofita el viatge als Estats Units per conèixer noves tècniques i diversos centres mèdics, fet que queda palès en la conferència que imparteix a la Germandat de Sant Cosme i Sant Damià, titulada Observaciones recogidas en la Casa de Prematuros “Sara Morris” de la U. de Chicago. Així mateix, assisteix al VI Congrés Internacional de Pediatria, celebrat a Zuric el juliol de 1950, i al VII Congrés Internacional de Pediatria, celebrat a l’Habana (Cuba) l’octubre de 1953.

També consten altres conferències: La práctica clínica y sus resultados en la infección tuberculosa, i Los progresos de la terapéutica vistos a través de los tres últimos Congresos Nacionales de Pediatría, el 4 de març de 1953 a la Germandat de Sant Cosme i Sant Damià.

ASZ