Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Nascut a Barcelona va cursar el batxillerat a les Escoles Pies de la Ronda de Sant Antoni. Completa els seus estudis de Medicina a la Universitat de Barcelona l’any 1968 i l’especialitat de Medicina Interna el 1973. Obté el màster en Malalties Infeccioses per la Universitat Autònoma de Barcelona i el Diploma d’especialista en Medicina d’Empresa.

El 1969 guanya l’oposició a metge de l’Ajuntament de Barcelona, cosa que li permet ingressar com a metge de guàrdia i metge de la Unitat de Cures Intensives (UCI) de l’Hospital del Mar. Aquesta UCI, creada pel Dr. Mas Marfany, fou la primera UCI instal·lada en un hospital de Catalunya.

Quan és nomenat metge adjunt viu l’epidèmia del còlera que va començar a Barcelona el mes de setembre de 1971. López Colomés va tenir un paper important, juntament amb el Dr. Alcántara Chacón, que va organitzar una unitat de diagnòstic i tractament del còlera en tres pavellons de l'Hospital del Mar. El primer era una unitat bàsicament de rehidratació, on ingressaven els malalts amb diarrees molt intenses sense control. La funció d’aquesta unitat era aïllar i rehidratar. El segon era de convalescents, pels malalts que havien superat la fase aguda. El tercer era per malalts que no podien ser atesos al domicili.

A principi dels anys setanta té l’oportunitat de tractar els primers casos de tètanus amb cambra hiperbàrica. L’any 1985 obté la plaça de Cap de Secció de Medicina Interna de l'Hospital del Mar i crea la Unitat d’Hipertensió arterial. Durant la seva pràctica com internista dedica una atenció especial a la patologia infecciosa, especialment en les infeccions per micobacteris. A partir de 1982 quan comença la pandèmia pel virus de la immunodeficiència humana (VIH) es converteix en un expert en els micobacteris atípics, freqüentment associats a aquesta infecció. Durant dos anys coordina el servei de Medicina Interna i d’Infeccioses, alhora que organitza i dirigeix la Unitat de semi-intensius de l’hospital i la Unitat antiràbica, centralitzada a l’Hospital del Mar. En paral·lel a l'activitat hospitalària, exerceix com a metge d’empresa i com a consultor a la Mútua del Penedès durant quaranta anys.

López Colomés ha estat un excel·lent docent, molt pròxim als alumnes. Ha sigut professor ajudant i posteriorment professor associat de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) entre 1974 i 2008, exercint la docència en la Unitat Docent de l’Hospital del Mar, on era el Coordinador de 6è curs. També ha estat professor del Màster en Aplicació i Control de la Terapèutica Antimicrobiana Hospitalària de la UAB. President del Comitè d’ètica de l’Hospital del Mar durant molts anys i investigador clínic en nombrosos estudis centrats en pacients amb tuberculosi i amb infecció per VIH.

Ponent en nombrosos cursos científics i reunions acadèmiques, és autor d’un centenar de publicacions científiques. Ha escrit disset capítols en llibres científics i entre les seves publicacions es poden destacar (llistat a l’apartat d’obra publicada). La seva trajectòria professional ha sigut reconeguda pel Col·legi de Metges de Barcelona amb el Premi a l’Excel·lència Professional l’any 2004.

ADP