Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Neix al si d’una família d'empresaris de l´espectacle, els Cortada, propietària del teatre Principal de Lleida, la sala més important de la capital de Segre durant la segona meitat del segle XX, utilitzada també com a sala de cinema com per actes polítics i culturals. Jordi Cortada estudia el batxillerat al Col·legi dels Maristes de Lleida i, després, fa la carrera a la Facultat de Medicina de la Universitat de Saragossa on es llicencia el 1974.

Inicialment, Jordi Cortada torna a la seva terra on comença a fer de metge titular interí de poble però aviat decideix marxar cap a Barcelona on s’hi estableix a finals de l’any 1975. Està decidit a especialitzar-se en Urologia i, especialment, en Andrologia a l’Hospital Clínic de Barcelona i, posteriorment, a la Quinta de Salut l’Aliança i a l’Hospital del Sagrat Cor fins al 1983, moment en què, definitivament, es trasllada a Lleida on és nomenat director mèdic de la Clínica l’Aliança de Ponent alhora que és cap del Servei d'Urologia d’aquest centre.

A Lleida, Jordi Cortada es converteix en l'impulsor i divulgador de les noves tècniques de reproducció humana i pel tractament de la infertilitat. Empès per la seva capacitat de coordinar els esforços de diferents professionals, Jordi Cortada acaba essent nomenat director del Centre d'Infertilitat i Reproducció Humana de Lleida.

El 1992, Jordi Cortada és fundador de l'Associació Catalana d'Uròlegs de Comarques Albarran com a resposta a l’escassa valoració de la feina feta pels uròlegs de comarques, una resposta pràctica per resoldre el conflicte existent amb la Societat Catalana d´Urologia, regida pels professionals de més prestigi de la capital catalana amb una política centralista que menystenia la labor dels especialistes en Urologia de la resta de Catalunya. Jordi Cortada defensa la idea que tots els especialistes tenen una mateixa formació acadèmica i, en conseqüència, propulsa una reunió dels uròlegs de fora de Barcelona que dóna vida a l’Associació Catalana d'Uròlegs de Comarques (ACUC). Ell n’esdevé el secretari general durant gairebé quinze anys i la seva tasca és premiada amb el Ronyó d´Argent de la societat.

Molt actiu en el foment de l'especialitat, Jordi Cortada organitza i pren part en jornades i congressos nacionals i internacionals. Membre de la junta de l’Associació Espanyola d’Andrologia, Medicina Sexual i Reproductiva entre els anys 1989 i 2005, assumeix la presidència des del 2005 fins al 2009. També és tresorer del Comitè Organitzador del Congrés Mundial d´Andrologia que se celebra a Barcelona el 2009.

Mostra d’aquesta empenta vital de Jordi Cortada, es pot considerar l’article Adelante que publica a la Revista Internacional de Andrología el 2005. Destaca també la seva participació en els mitjans de comunicació locals quan tracten temes de sexualitat i salut, convençut de la importància de fer una tasca de divulgació planera i directe per arribar a la població en general.

La manera de ser i el compromís de Jordi Cortada el porten a participar i implicar-se en altres camps a banda de la Medicina i així s’inicia en el món de la política, sempre amb la mirada posada a Lleida. De família independentista, és militant d’Esquerra Republicana, president de la Secció Local de Lleida, i es presenta amb el número dos de les seves llistes a les Eleccions Municipals del 2011. En totes les seves activitats, però, tant mèdiques com polítiques, Jordi Cortada hi participa de manera positiva, amb preguntes i intervencions que prenen el seu to curiós i escèptic alhora que crític i reflexiu, sempre amb un gran sentit de l'humor i sempre lluint el seu característic corbatí.

Possiblement, el seu darrer article mèdic és aquest que titula Síndrome de déficit de testoesterona en pacientes con disfuncion sexual: prevalencia i relación entre las fracciones séricas de testoesterona que es publica a la Revista Internacional de Andrología el març del 2013. Mor sis mesos més tard després de lluitar contra una malaltia incurable.

Casat amb Montserrat Echauz Fort, el matrimoni té dos fills Jordi Cortada Echauz -metge ginecòleg com el pare- i Joana Maria Cortada Echaus.

TPD