Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill de Josep Solé i de Magina Balcells, família treballadora de Valls, després de titular-se batxiller per l’Institut Maragall de Barcelona el 1942, comença a estudiar a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona on es llicencia el 1949. Un cop acabada la carrera, entra a l’Hospital de la Creu Roja amb la intenció d’especialitzar-se en Cirurgia però, finalment, s’inclina per la Urologia i passa com a metge resident a l’Institut d’Urologia on s’està formant fins al 1954. Aquest any, després de guanyar les oposicions, obté una plaça de metge auxiliar a l’Institut d’Urologia dins l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i, el 1963, ja és el cap de la Unitat d’Urologia Pediàtrica de la Fundació Puigvert on s’especialitza en Nefrologia i Andrologia.

Paral·lelament, des del 1952, Solé Balcells està exercint particularment a la consulta que té en un pis del número 597 del carrer Còrsega alhora que, el 1960, es doctora amb la tesi que titula Fisiopatología de la obstrucción urinaria en la infancia que llegeix a la Facultat de Medicina de Saragossa. Dos anys després, el 1970, Solé Balcells assoleix la direcció del Servei d’Urologia del nou Hospital de la Vall d’Hebron, llavors Residència Francisco Franco de Barcelona. Ocupa aquest càrrec fins al 1978 perquè opta per tornar a la Fundació Puigvert on és nomenat director mèdic, ocupant el càrrec fins al 1992. Poc després, és nomenat director de docència i professor de l’Escola d’Urologia de la Universitat Autònoma de Barcelona on imparteix la docència des del 1972 al 1985.

Membre de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears i subsecretari de la seva Secció d’Urologia, entitat en què, ja convertida en l’Associació Catalana d’Urologia, Solé Balcells n’és el president dels biennis del 1974 al 1978. Després, del 1982 al 1986, presideix l’Associació Espanyola d’Urologia i, en el període de 1986 al 1993, Solé Balcells és també membre del Comitè Directiu de l’Associació Europea d’Urologia (AEU). Membre Corresponent de la Reial Acadèmia de Medicina de Granada, el 1997, és elegit acadèmic numerari de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya on ingressa amb un discurs que tracta El com i el perquè de les malalties de la pròstata, que li respon Àngel Ballabriga i l'acompanya el seu gran amic, Lluís Revert.

Autor de més 600 publicacions que publica en les diferents revistes especialitzades nacionals i internacionals com Actas Urológicas Españolas o Archivos Urològigos Españoles entre moltes altres, Solé Balcells, a més, arriba a filmar fins a 200 vídeos quirúrgics que presenta als Cursos Urològics de Postgrau que organitza.

Francesc Xavier Solé Balcells és un cirurgià amb una extraordinària habilitat quirúrgica i un alt nivell docent que forma centenars d’uròlegs catalans i molts d’hispanoamericans. D’entre les seves aportacions a la Urologia, s’han de destacar, entre altres, les intervencions d’adenomectomia retropúbica, la nefrectomia transtoràcica abdominal, la cistoprostatectomia i la reconstrucció vesical. La seva obra ha estat reconeguda amb diverses distincions com laes Medalles Francisco Díaz i la de l’Excel·lència Willy Gregoir de les Associacions Espanyola i Europea d’Urologia del 1989 I 1998, respectivament. Director de la revista Actas de la Fundació Puigvert i del Journal of Current Urology, Solé Balcells també distingit amb el nomenament de Membre d’Honor de l’Associació de Periodistes i Informadors de Ràdio-Televisió i de les Associacions Urològiques de França, Portugal, Costa Rica, El Salvador, Brasil, Casablanca, Argentina, Itàlia i, també, de la Confederació Urològica Americana. A més, posseeix una Encomana de l’Ordre Civil de Sanitat, la Creu Blava de la Seguretat Social, és Ciutadà Il·lustre de Valls, membre de la Legió d’Honor Hassan II i té una Beniqué de Plata de l’Associació Catalana d’Urologia, la Medalla d’Honor de la Fundació Puigvert i la Medalla Josep Trueta al Mèrit Sanitari que li atorga la Generalitat de Catalunya el 2001.

MBC