Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill del ferroviari granollerí Joan Roca Vilà i d'Antònia Heras Albareda, natural de Sant Andreu de Palomar, Joan Roca Heras neix al carrer Caldes número onze de Barcelona on s'hi ha traslladat la família. Estudia medicina a la Universitat de Barcelona, deixeble de Ramon y Cajal. Del 1890 al 1896, entra com a metge auxiliar a l’Hospital de la Santa Creu. Més tard, se'n va a l’Hospital del Sagrat Cor. Es forma com a dermatòleg a l'Escola de Jaume Peyrí i, sobretot, es dedica a la sífilis, un greu problema social a l’època. S'interessa, també, per altres malalties com la lepra i el iodisme.

Roca Heras és un impulsor de l’ús del català en el camp de la medicina. El 1898, presenta la primera comunicació en català a l’Acadèmia i el Laboratori de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears: La sífilis a l’edat mitjana. Repeteix el 1908 amb el discurs inaugural a l’Ateneu Barcelonès sobre La lepra, on valora predominantment els elements històrics.

Josep M. Roca obté un gran prestigi com a dermatòleg i destaca, especialment, com a historiador, disciplina que conrea juntament amb la recerca. Interessat en la història de la medicina catalana de la Baixa Edat Mitjana, tot sovint, consulta els Arxius de la Corona d’Aragó. Aquesta afecció és conseqüència del seu patriotisme i compromís amb el país que el duu a militar i presidir la Unió Catalanista. Ocupa càrrecs de relleu en diverses institucions ciutadanes com l’Ateneu Barcelonès, del que n'és president en dos períodes: del 1908 al 1910 i del 1913 al 1914. És membre de l’Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, de l’Acadèmia de la Llengua Catalana i del Consell Directiu dels Jocs Florals de Barcelona. N'és mantenidor dels Jocs Florals del 1902, celebrats a Sant Martí de Canigó, per salvar la prohibició de les autoritats militars. Després, presideix els Jocs Florals de Barcelona del 1923. Igualment, és el president del Tercer Congrés de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana que se celebra a Tarragona l'any 1919.

Josep M. Roca és oncle i padrí de Josep M. Batista Roca, l'antropòleg, historiador i polític catalanista, en qui exerceix una gran influència. De ben infant, el nebot acompanya l'oncle a mítings i conferències d'Unió Catalanista. Roca és, també, cosí germà de l'àvia materna del doctor Moisès Broggi, per la banda dels Heras, cognom originari de l'Espolla de l'Alt Empordà. Broggi recorda la visita al parent llunyà abans d'entrar a la Facultat de Medicina i que l’aconsella que estudiï “molta anatomia, que és la base de tota la resta”, li dóna una carta de recomanació per al professor Riera Villaret i li deixa obertes les portes de la seva 'immensa' biblioteca.

MBC