Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fa els estudis primaris a l’Escola Francesa de Barcelona i el batxillerat als Escolapis del carrer Diputació, obtenint el títol de batxiller a l’Institut de Barcelona el 1934. Tot seguit, cursa Medicina a la Universitat de Barcelona on es llicencia l’any 1943, perquè la Guerra Civil l’any 1936 impedeix que pugui continuar la carrera fins al 1939. Mentre és estudiant se li desvetlla l’afició per l’excursionisme i l’esport, d’aquí que els cursos 1941, 1942 i 1943, dirigeix tres campaments que organitza el Frente de Juventudes al Pedraforca en dues ocasions i al llac de Sant Maurici en l’altra. Ja de metge i especialista en Medicina General i en l’Aparell Respiratori, exerceix de professor adjunt a la càtedra de Patologia General de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona de 1946 a 1956. El 1959, accedeix per oposició al Servei de Medicina Interna de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. A més, des del 1948, visita a la consulta particular que obre al pis principal segon del número 51 del carrer Enric Granados de Barcelona que, més endavant, trasllada al carrer Tres Torres, número 78.

L’afició als esports d’August Castelló, especialment a l'alta muntanya, l’orienta cap a la medicina de l’esport i obté el títol d'especialista en medicina de l’Educació Física i de l’Esport l’any 1964. Anteriorment, ja s’havia donat a conèixer en aquest àmbit quan publica una sèrie d’articles donant consells mèdics als excursionistes a la revista Garbo, un tema del que llavors no s’ocupava ningú a Espanya. Aquest fet fa que la Federació Española de Muntanyisme, que s’acaba de crear, li demani assessorament. Com a muntanyenc i soci del Centre Excursionista de Gràcia, August Castelló recorre les muntanyes de Catalunya i del Pirineu Aragonès alhora que, com a metge de l’esport, participa en les estades de preparació de les expedicions espanyoles a l’Aconcagua i les que es fan als Alps. El 1968, és el metge de l’equip olímpic espanyol als Jocs Olímpics de Mèxic mentre que, el 1979, ho és de l'equip d'esquí de fons als Campionats del Món d'Esquí d’Oslo. Forma part, també, de la delegació espanyola als Jocs del Mediterrani que se celebren a Split el 1979. Abans, també, August Castelló és l'assessor científic del programa d'aclimatació i de la selecció d'expedicionaris que han de participar en l’Expedició Espanyola als Andes l'any 1961, que té de metge expedicionari el neurocirurgià donostiarra Mariano Arrázola Silió. August Castelló, des de Barcelona, és també l'assessor mèdic de l'equip d'excursionistes que participen en l'Expedició Catalana a l’Annapurna del 1974.

August Castelló té una àmplia vinculació amb el món associatiu del muntanyisme: membre de la Federació Catalana de Salvament i Socorrisme, és vicepresident primer i president, després. És, també, fundador de la Societat Espanyola de Medicina i Auxili en Muntanya (SEMAM), representant d’Espanya en la comissió mèdica de la Unió Internacional d’Associacions Alpinístiques i a la Comissió Internacional de Socors Alpins així com vicepresident i president de l'Agrupament Llatí Mediterrani de Medicina de l’Esport el 1987, membre fundador i primer president de la Societat Catalana de Medicina de l’Esport en el bienni 1985-1987 a més de vicepresident de la Societat Internacional de Medicina de Muntanya l’any 1986.

Col·laborador del Centre d’Investigació Medico Esportiva de la Residència Blume, de l'Institut Nacional d’Educació Física i, també, de la Direcció General de l'Esport, August Castelló imparteix diferents cursos de Medicina de l'Esport en general i altres específicament dedicats a l’alta muntanya i impulsa la institució de les Jornades de Medicina de muntanya a l’Estat espanyol del 1961 fins al 1974.

Ben aviat, s'incorpora al grup que, format per Jesús Galilea i Josep Estruch, creen la revista Apuntes de Medicina Deportiva el 1964. En el primer número, hi publica l’article La nutrición en las grandes alturas. A més, durant molts anys, és l’encarregat de redactar la secció de bibliografia d’aquesta publicació. Pòstumament, la direcció de la publicació el declara membre d’honor. Amb gran interès pels estudis fisiopatològics relacionats amb el muntanyisme durant tota la seva carrera, August Castelló és un dels primers investigadors del país que descriu les característiques del Mal agut de muntanya com, ja el 1901, ha fet el metge excursionista Manuel Font Torné el 1901. Aquest interès el duu també a traduir les obres de les principals figures del món de la Fisiologia de l’Esport i l'Alta Muntanya alhora que publica diversos articles a les revistes de recerca mèdica sobre aquesta temàtica.

Posseïdor de nombroses distincions com les Medalles de Bronze i Plata de la Federació Espanyola de Muntanyisme, la de Plata de la Federació Espanyola de Salvament i Socorrisme, la Medalla de la Medicina de Muntanya que atorga la Universitat de Pàdua i el guardó de Forjador de la Història Esportiva de Catalunya del 1987. Cal destacar, a més, que per honorar-lo es crea l’Institut d’Estudis de Medicina de Muntanya Dr. August Castelló Roca, institució que, pòstumament, edita la seva darrera obra Homes, muntanya i medicina. El 1990, la Societat Catalana de Medicina de l'Esport institueix el Premi Dr. August Castelló Roca per valorar la trajectòria humana i científica en el camp de la Medicina de Muntanya i, també, la SEMAM crea el Premio Castelló Roca a la trajectòria professional en Medicina de Muntanya l’any 2010.

MBC