Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Acabada l’educació primària, fa el batxiller elemental a l’Escola Pública Joan Bruguera i el superior a l’Institut de Girona. S’inscriu per fer la carrera de Medicina a la Universitat de Navarra perquè el Governador Civil -tement que pugui perdre els drets de becari de l’Organización Sindical a causa dels aldarulls del 1968 a la Universitat- aconsella els seus pares que li convé més anar a estudiar a Pamplona on es llicència en Medicina el 1974. Els els dos darrers anys de carrera, treballa de vigilant a l'Orfenat de Navarra on recull molta documentació que, més endavant, li serveix per preparar la tesi doctoral sobre un tema que l’apassiona: la psicopatologia de l'abandonament familiar.

De tornada a Girona, Josep Cornellà entra com a metge ajudant a l’Orfenat de la ciutat on, de seguida, s’orienta cap a la Pediatria per influencia directa del qui va ser el seu pediatre i “pare espiritual” mentre estudia la carrera, Josep Campistol Vila. Després, el 1971, s’especialitza en Pediatria a l’Hospital Clínic de Barcelona. Decidit a dedicar-se a la Psiquiatria Infantil, especialitat encara no reconeguda a Espanya, es forma amb el professor Lluís Folch Camarasa i amb Josep Tomàs a l’ Hospital Materno Infantil de la Vall d’Hebron. Fa un Màster en Psiquiatria Infanto Juvenil a la Universitat Autònoma de Barcelona alhora que completa el seu currículum acadèmic amb un Diplomat en Psicoteràpia del Nen i de l'Adolescent per l'Associació Espanyola de Psicoteràpia i un altre en Trastorns de l'Espectre Autista per la Universitat de Montpeller. El 1980, a Pamplona, llegeix la seva tesi sobre Psicología de la Deprivación Familiar: Un aspecto especial de las carencias afectivas.

L’any 1983, juntament amb la doctora Carme Otal Entraigas, dirigeix el curs sobre Problemática de la juventud y la adolescencia que organitza la UNICEF de Girona, institució que presideix el mateix Josep Cornellà. El curs compta amb la intervenció del pediatre Josep Campistol, el psiquiatre Ramon Rovira i altres experts. Dins les activitats del curs acadèmic 1989-1990 del Col·legi de Metges de Girona, Cornellà organitza un Curs de Formació Continuada en Pediatria adreçat als pediatres i als metges de família, un altre sobre Laringopatías aguadas i, també, una Jornada de Protocols Terapèutics en Pediatria Extrahospitalària.

L’interès de Josep Cornellà per la patologia de l’adolescència culmina en la creació de la Unitat d’Atenció als Adolescents dins l’Institut Català de la Salut, servei que dirigeix des de la seva plaça de pediatre. En paral·lel, juntament amb Blas Taracena, crea una Secció de Medicina de l’Adolescent dins l’Associació Espanyola de Pediatria, embrió de l’ actual Societat Espanyola de Medicina de l’Adolescent (SEMA), entitat que presideix des del 1996 al 2004. Dos anys abans, el 1994, crea la revista ADOLESCERE que es converteix en l'organ divulgatiu de la SEMA.

Soci d'honor de la Societat Argentina de Salut Integral de l'Adolescent i membre de la Societat de Medicina per a l’Adolescent dels EUA. És, també, vicepresident de la Societat Catalana de Psiquiatria Infanto Juvenil, assessor permanent del Comitè d’Adolescència de l’Associació Llatinoamericana de Pediatria, secretari general de la Confederació d’Adolescència i Joventut d’Iberoamèrica i Caribe del 2008 al 2012 i, entre d’altres càrrecs professionals, és representant d'Espanya a la Societat Europea de Psicologia i Psiquiatria Infantil i Juvenil des del 2004. En l'àmbit nacional, és vocal de l'Associació Espanyola de Pediatria i, des del 2011 i fins a la seva mort, presideix la Societat Española de Psiquiatria Infantojuvenil.

Cornellà participa al X Congrés Nacional de Psiquiatria que se celebra a Sevilla entre el 16 i el 21 d’octubre del 2006, és coordinador de la taula que tracta El Programa «Salud y Escuela» en Cataluña: Una herramienta de prevención primaria y secundaria en la salud mental de los adolescentes. A més, és coordinador del debat sobre Educación médica: aprender a entrevistar adolescentes en salud mental a través del «role-play».

A partir del 2009 i fins a la seva mort, Josep Cornellà Canals és professor a l'Escola de Fisioteràpia EUSES, adscrita a la Universitat de Girona. És l’organitzador del primer Màster en Salut Integral de l’Adolescent de la Càtedra de Pediatria de la Universitat de Barcelona. Cornellà propugna el desplaçament de la consulta als Instituts d’Ensenyament Secundari amb garanties de confidencialitat i amb l’objectiu de desenvolupar un programa d’apropament dels serveis de salut als joves, facilitant la promoció d'actituds i hàbits saludables, reduir els comportaments que poden afectar negativament la salut i millorar la detecció precoç de conductes de risc.

El 1992, Cornellà Canals inicia una col·laboració amb el Diari de Girona i publica una sèrie d’articles d'opinió setmanals, particularment, sobre l’adolescència, la pedagogia i salut mental. Un d’aquests treballs, amb el tíutol de Cartes a la meva ciutat guanya el Premi Bonmatí de Periodisme del 1993. A partir del 2011, escriu un bloc personal sobre temes socials relacionats amb la Psiquiatria Infantil.

En homenatge i record del pediatre i psiquiatre infantil català, l'Associació Espanyola de Pediatria ha creat les Beques per a residents Dr. Josep Cornellá.

MBC