Noves incorporacions

Vint-i-cinc biografies mèdiques noves, noves i diverses històries de tots els temps, llocs i vocacions a la Galeria de Metges Catalans

Com sempre, una mostra de l'heterogeneïtat dels metges i metgesses catalans al llarg del temps, la geografia, la dedicació mèdica i acadèmica, les vivències i les dificultats que han de superar, sovint les contradiccions i els entrebancs del camí, morts prematures que trunquen carreres brillants o llargues vides que culminen èxits professionals i docents sense parangó.

Publicat el 29 de setembre de 2016.
Paulí Alcàntara i Riestra
[Iloilo, Filipines, 1896, - Barcelona, 1964 ]

Metge uròleg, jugador mític i primer ídol del futbol català

Publicat el 18 d' octubre de 2016.
Francesc Xavier de Benavent i Camon (i Manaut i Camarasa)
[ Tragó de Noguera, 1850 – Vic, 1930]

Personalitat mèdica destacada del darrer terç del segle XIX i primer del XX, especialment dedicat a la pràctica de l'Homeopatia

Publicat el 17 d' octubre de 2016.
Antic Roca [o Antich Rocha]
[ Girona, segle XVI ]

Metge, filòsof i matemàtic, un dels homes més cultes a la Catalunya del segle XVI amb reconeixement arreu

Publicat el 17 d' octubre de 2016.
Eduard Padrós de Palacios
[ Barcelona, 1910 —1993 ]

Metge estomatòleg que juga un paper de gran importància en el món de l’excursionisme català

Publicat el 14 d' octubre de 2016.
Esteve Padrós de Palacios
[ Barcelona, 1925 – 2005 ]

Metge estomatòleg a la vegada que escriptor i crític literari

Publicat el 11 d' octubre de 2016.

Actualitzacions

Joaquim Hysern i Molleras

L’aportació del senyor Francisco Vega Amado, descendent del catedràtic i conseller d’Instrucció Pública Joaquim Hysern i Molleras, no sols ens mostra una de les imatges de jove del metge català, també aporta l’esquela que dóna una idea de la importància que adquireix a Madrid durant el segle XIX. A més, ens ha passat documents que demostren que Hysern, tot i el que diuen les seves biografies, no mor sense descendència: un dels seus fills continua la destacada nissaga mèdica banyolina.

Actualitzat el 13 d' octubre de 2016.
Avemaria Vila Coro

Gràcies a la participació de la família Vila-Coro de Madrid, coneixem una mica més la doctora catalana Avemaria Vila Coro, una pionera entre els metges cooperants que marxa el 1944 a la Guinea Espanyola, a l'Àfrica Equatorial. Les fotografies que ens ha cedit el seu nebot JM Vila-Coro Barrachina, la mostren abans de marxar a la colònia espanyola i després ja integrada a la vida de la Missió Catòlica de Nkue-fulan així com en diferents moments del seu entorn familiar quan torna a casa.

Actualitzat el 13 d' octubre de 2016.
Antoni Palau i Queralt

L'Associació d'Amics de Tragó de Noguera, poble desaparegut sota les agües del pantà de Santa Anna, ens ha facilitat documentació que ens aclareix els motius pels quals el metge Antoni Palau i Queralt, nascut a Tragó l'any 1837, emigra a l'Argentina. A més de la còpia de la partida de naixement, ens ha enviat la revista "Ilustració Catalana" del 1907, després de la seva mort, que recorda "Los Catalans a Amèrica" i uns documents que ens han permès completar la seva biografia.

Actualitzat el 21 de setembre de 2016.
Josep Ribera i Sans

En preparar l'espai dedicat al degà de la Facultat de Medicina de Madrid, el catedràtic de Ginecologia Sebastià Recasens Girol, hem localitzat la caricatura del Claustre de Professors de la Facultat de Medicina de Madrid de 1909, segons Julio Cortiguera. Entre ells, destaca, davant al centre de la imatge amb una maça a la mà, el cirurgià pediàtric català de renom internacional, Josep Ribera Sans. Aprofitant, hem afegit noves fotografies i ampliat l'hemeroteca.

Actualitzat el 19 de setembre de 2016.

Suggeriments i participació

Aquest espai és obert a les aportacions, rectificacions o ampliacions que el lector vulgui fer-nos.
Les propostes de personatges que es puguin incorporar a la Galeria seran benvingudes.