Noves incorporacions

Vint-i-quatre metges més, diferents històries d'un mateix segle sense excepció malgrat que algun es forma encara al segle precedent

Conèixer aquests vint-i-quatre personatges de la Medicina catalana ens traslladarà, més enllà de la història de la Medicina i del país, a les dificultats, facilitats, triomfs i fracassos que després es converteixen en èxits destacats i per això són a la Galeria. Alguns són metges d'aquí que triomfen arreu. Altres no es mouen del país però fan la història i l'expliquen. Molts són els mestres de l'especialitat i hi són amb els seus deixebles. Tots han fet avançar la nostra Medicina fins avui.

Publicat el 07 d' abril de 2017.
Juli Vallory i Carreras
[Barcelona, 1887 – 1962]

Un excel·lent cirurgià a la Lleida de la primera meitat del segle XX

Publicat el 23 de maig de 2017.
Josep Martínez i Vallespí (o Ballespí o Vallespir)
[ Lleida, 1882 – París, 1975 ]

Metge i militar republicà lleidatà, promotor de la restauració de la Seu Vella i governador militar de Lleida durant la Guerra civil

Publicat el 23 de maig de 2017.
David Cardús i Pascual
[ Barcelona, 1922 – Houston (Texas), 2003 ]

Cardiòleg, metge de l’espai que participa en la tria dels astronautes de la primera missió tripulada de la NASA, ambaixador de Catalunya als EUA

Publicat el 16 de maig de 2017.
Josep Ventalló i Vintró
[ Terrassa, 1856 – 1919 ]

Metge terrassenc, especialmente actiu en l’àmbit polític i periodistic

Publicat el 16 de maig de 2017.
Anton Bosch i Cardellach
[ Sabadell, 1758 – 1829 ]

Un metge de la Il·lustració, historiador i arxiver

Publicat el 16 de maig de 2017.

Actualitzacions

Domènec Martí i Julià

Sumant-nos a la celebració de l'acte d'homenatge del COMB al Dr. Domènec Martí i Julià (1861-1917), commemorant el centenari de la mort d'aquest notable psiquiatre, impulsor de l'assistència pública dels malalts mentals al costat del president de la Mancomunitat Enric Prat de i del polític i ideòleg catalanista, hem actualitzat l'espai que ja fa temps se li va dedicar dins la Galeria de Metges Catalans amb un recull hemerogràfic i alguna nova imatge.

Actualitzat el 17 de gener de 2017.
Josep Maria Sala i Ginabreda

Millor rectificar tard que no fer-ho mai i així, quasi tres anys després, hem rectificat el segon cognom de l'insigne pediatre català, Josep Maria Sala i Ginabreda, amb a, no Ginebreda com fins ara teníem. La correcció d'aquest error, comunicat pel doctor Pujals, gendre del pediatre Sala Ginabreda, ens ha donat l'oportunitat d'incloure noves fotografies i afegir un recull de premsa perquè inicialment no es disposava. L'apartat inclou alguns errors, l'e, que són de la mateixa publicació.

Actualitzat el 11 de gener de 2017.
Ferran Rosell i Jané

La consulta de l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès ens ha proporcionat la troballa d’una de les darreres fotografies del doctor Ferran Rosell i Jané, un bon metge de capçalera amb una intensa dedicació a la política en temps de la República que el duu a l’exili fins a morir a Buenos Aires l’any 1955.

Actualitzat el 03 de novembre de 2016.
Avemaria Vila Coro

Gràcies a la participació de la família Vila-Coro de Madrid, coneixem una mica més la doctora catalana Avemaria Vila Coro, una pionera entre els metges cooperants que marxa el 1944 a la Guinea Espanyola, a l'Àfrica Equatorial. Les fotografies que ens ha cedit el seu nebot JM Vila-Coro Barrachina, la mostren abans de marxar a la colònia espanyola i després ja integrada a la vida de la Missió Catòlica de Nkue-fulan així com en diferents moments del seu entorn familiar quan torna a casa.

Actualitzat el 13 d' octubre de 2016.

Suggeriments i participació

Aquest espai és obert a les aportacions, rectificacions o ampliacions que el lector vulgui fer-nos.
Les propostes de personatges que es puguin incorporar a la Galeria seran benvingudes.