Biografia

Neix a Sant Gervasi de Cassoles quan aquesta població encara és un municipi independent. Primer, estudia magisteri i tot seguit Medicina. S’especialitza en Pediatria l’any 1920. Un cop amb el títol de metge i exercint com a pediatre, segueix estudiant. Ara, Dret I, més tard, Filosofia i Lletres. Fins i tot, en el moment d'ésser empresonat, Vivancos ha iniciat la carrera de Farmàcia. Durant els anys de la República, és director del Sanatori Infantil Angel Guimerà alhora que manté la seva consulta privada, inicialment, al carrer Gran de Gràcia i, desprès, a la Rambla de Catalunya.

Durant la dictadura de Primo de Rivera participa en l’ organització d’Estat Català i l’any 1931 ingressa com a militant d’Esquerra Republicana de Catalunya, on no te càrrecs dirigents.

Participa molt activament en la vida corporativa de la professió mèdica catalana. Té una especial presència al Sindicat de Metges i a la Mutual Mèdica del Sindicat ja que és un dels membres fundadors. És un prolífic redactor del seu Butlletí.

L’any 1936, és nomenat professor de Química de l’Escola de Treball. Durant uns mesos, per encàrrec de la Conselleria de Defensa de la Generalitat de Catalunya, dirigeix el Laboratori Químic d’Investigació Policíaca que té com a principal missió la detecció d’actes d’espionatge. En tancar-se aquest organisme, el nomenen assessor jurídic de la conselleria.

Quan entren els franquistes a Barcelona és empresonat i sotmès a un consell de guerra que el condemna a ser afusellat pels següents càrrecs per: 1) pertànyer a la maçoneria -estava afiliat a la lògia Themis de Barcelona-, 2) ser membre d’Esquerra Republicana de Catalunya; 3) ser designat professor de Química de l’Escola del Treball; 4) ser cap del laboratori de la secció d’espionatge de la Conselleria de Defensa; 5) ser assessor jurídic de la Conselleria de Defensa i 7) haver mostrat la seva adhesió a la causa marxista.

És afusellat al Camp de la Bota i en els documents consta que 'murió por oponerse al glorioso movimiento nacional (...) por poner su privilegiada inteligencia al servicio de una causa equivocada'.

MBC | INV