Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill de Salvador Jovell, metge de capçalera que exerceix a una barriada de Sabadell, el qual transmet a l’Albert la vocació mèdica. Acabat el batxiller al Col·legi del Pare Manyanet Les Corts el 1979, es llicencia en medicina a la Universitat de Barcelona (UB) el 1986 i en Sociologia i Polítiques a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) el 1989. Es doctora en ambdues carreres i obté, a més, la diplomatura en Mètodes i Tècniques d’Anàlisi de dades en Ciències de la Salut per la UB.

Durant l’any 1988, treballa als Laboratoris Almirall, però deixa aquesta feina per anar a la Universitat Harvard becat per fer un Màster en Gestió Sanitària, dirigit pel professor Robert J. Blendon, una referència mundial en l’avaluació dels sistemes sanitaris, i un altre en Epidemiologia en Salut Pública. Albert Jovell passa quatre anys a Harvard i torna a Catalunya quan li diagnostiquen un càncer terminal al seu pare.

El 1999, el nomenen director de la Fundació Biblioteca Josep Laporte, acabada de crear per convertir-se en un centre de gestió del coneixement en Ciències de la Salut. Es converteix en un gran expert en el disseny de guies clíniques i esdevé uns dels membres fundadors del Comitè Executiu de la Guidelines International Network (2002-2003). L’any 2000, també, és nomenat professor associat de la UAB en Medicina Preventiva i Salut pública i, entre 2000 al 2005, és director de l’Observatori de Salut i Dona.

El 2001, el doctor Jovell és diagnosticat d’un carcinoma del tim, contra el que lluita deu anys alhora que emprèn una carrera frenètica per estimular als sanitaris a comprendre les necessitats dels pacients: Jovell escriu nombrosos articles als diaris de més tirada i intervé als mitjans audiovisuals. Conscient que els metges no satisfem prou les necessitats emocionals i afectives dels malalts, crea el Fòrum Espanyol de Pacients i, més endavant, la Universitat dels Pacients, una experiència pionera orientada a aconseguir una medicina més humanitzada i més afectiva. En aquests anys, Albert Jovell és membre del Consell d’Administració de l’Institut Català de la Salut, del Consell de la Professió Mèdica del Departament de Salut, de la Comissió per a la Modernització del Sistema Sanitari i director de l’Observatori de les Professions Sanitàries.

Membre dels consells editorials i revisor de diferents revistes científiques nacionals i internacionals alhora que forma part de diversos comitès organitzadors i científics de congressos d’àmbit espanyol i mundial. Jovell és guardonat amb el Premi a l’Excel·lència Professional del Col·legi de Metges de Barcelona el 2004 mentre que, l’any següent, és elegit acadèmic corresponent de la Reial Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i, el 2009, l’Organització Mèdica Col·legial li lliura l’Emblema d’Or que el distingeix com a col·legiat d’honor nacional.

Poc abans de la mort del doctor Albert Jovell, la Generalitat de Catalunya li lliura la Medalla Josep Trueta al mèrit sanitari. Pòstumament, s’institueixen els Premis Albert J. Jovell dins del Fòrum que fomenta l’intercanvi de coneixement entre els diferents col·lectius que treballen al voltant del pacient. La primera edició d’aquests guardons es celebra l’any 2015. També, dins la Universitat Internacional de Catalunya, es crea Institut Albert J. Jovell de Salut Pública i Pacients.

MBC