Biografia

Fill de militar d'una família de Cartagena emigrada a Reus, estudia al Col·legi de la Immaculada dels Germans Maristes del carrer Llúria. Acaba el batxiller als catorze anys amb molt bona preparació. Fins a ingressar a la Facultat de Medicina, treballa de mosso de farmàcia i quan ja té l’edat per ingressar a la Facultat de Medicina, compatibilitza l’estudi i el treball a la farmàcia. Se li acut la idea de visitar directament els metges per ensenyar els nous específics i així es converteix en el primer visitador mèdic de Barcelona.

Guanya les oposicions a alumne intern de Cirurgia i coneix Joaquim Trias i Pujol. Poc més tard, forma equip a la Clínica Universitària amb altres interns com Piulachs, Ferràndiz, Tortella i Broggi, entre altres. L’any 1929, es llicència i es queda a treballar al costat del professor Trias, obtenint per oposició la plaça de metge de guàrdia de Cirurgia de l’Hospital Clínic. S’orienta cap a la Cirurgia Ortopèdica i Traumatològica que completa després d’una estada a França amb el doctor Sorel, on veu molts malalts tuberculosos amb problemes ossis. De tornada, se’n va a Madrid per fer el doctorat i coneix Manuel Bastos Ansart, que li permet presenciar i col·laborar en les sessions quirúrgiques de l’Hospital Militar de Carabanchel, on hi aprèn la cura oclusiva retardada de Winnett i Orr que Bastos practica abastament a la Guerra del Marroc.

A Madrid, amb grans privacions, segueix fent la visita mèdica fent propaganda del sèrum de cavall antituberculós de la casa Ravetllat-Pla i coneix metges com Marañón i Jiménez Diaz. Guanya la beca Dr. Cardenal de l’Ajuntament de Barcelona per ampliació d’estudis a l’estranger i, seguint el consell Dr. Trias, decideix anar a Viena. Amb el Lorenz Böhler aprèn les noves tècniques de tractament de les fractures, té l’oportunitat de fer nombrosos estudis i conèixer els serveis de Traumatologia d’altres hospitals alemanys. D’aquesta forma aprèn a reduir i contenir, sota control radiològic, les fractures amb venes de guix.

Torna a Barcelona l’any 1932 i Joaquim Trias li encarrega l’organització d’un Dispensari de Cirurgia Ortopèdica. És l’època d'establiment de la especialitat i es crea la Societat Espanyola de Cirurgia Ortopèdica i Traumatològica. Jimeno Vidal tradueix al castellà la quarta edició del llibre de Böhler: Técnica deltratamiento de las fracturas, molt millorada gràcies al seu directe coneixement de les tècniques Böhlerianes.

Iniciada la Guerra Civil, Jimeno Vidal ha d’encarregar-se de l’Hospital Militar de Reus. Després, dels de Tarragona, Savinosa i, quan l’exèrcit republicà és en retirada, a Banyoles. L’aplicació dels mètodes de cura tancada i d’estabilització böhlerianes augmenten de forma important el nombre de curacions. En aquest gran centre traumatològic que s’instal·la al Monestir de Banyoles, Jimeno Vidal atén -sumant els ferits traslladats de Reus i Tarragona- unes sis mil fractures, cinc-centes de les quals eren de fèmur. La mortalitat és només del 3,2%. Amb el bàndol nacional a les portes de Banyoles, es produeix la violenta mort de la seva esposa a mans de les forces republicanes en retirada. Aquesta desgràcia i el rebuig professional que pateix, el fan tornar a Viena com a director de l’Institut de Fracturats i, novament quan esclata la 2ª Guerra Mundial, aplica els seus serveis i tècniques als milers de ferits alemanys.

No triga a tornar a Barcelona, on crea l’Institut de Traumatologia i Clínica d’Accidents de Treball. Anys després i fins a la seva jubilació el 1976, també, exerceix com a traumatòleg d’Ambulatori, cap de dispensari i metge d’Assistència Municipal de Barcelona.

Jimeno Vidal intervé en cursos i conferències a 15 països diferents que li donen fama mundial. És membre fundador i president de la Societat Espanyola de Cirurgia Ortopèdica i Traumatològica. President del IV Congrés Hispano-Portuguès de Cirurgia Ortopèdica i Traumatològica. President de la Secció de Traumatologia de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears i membre d’honor de les societats de COT d’Espanya, Alemanya, França i Àustria.

FXCC