Galeria de metges

Biografia

Nascut a la casa on ara hi ha l’Ajuntament de Garriguella, estudia Medicina a la Universitat de Barcelona. Poc després, el 1875, es trasllada a l’Argentina, on el seu germà Felip Solà i Vidal, també metge, l’ha precedit. Inicialment, fa de metge municipal a la població de San Nicolas de los Arroyos on, a més, és el primer agent consular d’Espanya. Més tard, es doctora a la Universitat de Buenos Aires i exerceix a la capital com a cirurgià de l’Hospital Espanyol fins acabar essent-ne el director.

Entre 1898 i 1900, Josep Solà i Vidal, que ha adquirit un gran prestigi social, és nomenat president del Banco Español i director del Club Español de Buenos Aires. Amic personal del president Julio A Roca, junt amb el seu germà Felip que n’és el portaveu, aconsegueix que per decret presidencial s’eliminin dues estrofes de l’himne nacional argentí que contenien algunes frases que els emigrants espanyols consideraven ofensives en relació la nació Espanya.

Durant les seves estades a Garriguella, Josep Solà paga les obres de l’església i es fa construir una cripta al Cementiri del poble, obra que encarrega a l’arquitecte gironí Rafael Masó. Conegut per la seva filantropia, se sap que va fer un generós donatiu a les famílies que tenien fills a la Guerra d’Àfrica, que ajuda la Societat Coral de Garriguella i al Sindicat Agrícola, motiu pel qual és designat president honorífic d’aquesta entitat.

En els darrers anys de la seva vida, Josep Solà i Vidal es dedica a viatjar per Europa allotjant-se en els millors hotels. Fruït d’un d’aquests viatges, sorgeix l’obra El progreso de la cirugía contemporánea.

MBC