Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Va néixer a Sant Boi de Llobregat on s'havia establert la seva família, que era d’origen aragonès, i fou la segona de quatre germanes. Va pertànyer a la primera promoció d’alumnes del Col·legi Llor d’aquesta mateixa localitat. Va destacar en diverses disciplines atlètiques i fou rècord d'Espanya com a migfondista. Compromesa des de petita amb l'escoltisme va liderar el projecte “Encara sóc viu” que va contribuir a la reintroducció de les cigonyes als Aiguamolls de l'Empordà i va obtenir nombrosos reconeixements.

Fou una jove entusiasta, inquieta, transformadora i vital. El seu interès per l'ésser humà i la compassió envers el dolor i el patiment dels altres i com pal·liar-lo guiaren el seu camí personal i professional sempre.

Estudia medicina a la Universitat de Barcelona i inicia la formació en l'especialitat de medicina de família i comunitària a Logronyo on es forma durant els dos primers anys del període de residència. El tercer, ja el fa a la Unitat Docent Medicina de Família i Comunitàriade (MFiC) de Barcelona. Acabat el MIR l’any 1993, durant uns mesos, treballa com metge d’urgències abans d’obtenir una plaça d’especialista en MFiC a l’Equip d’Atenció Primària de Sant Llàtzer de Terrassa.

Aviat, a Terrassa, Mati Ezquerra serà tutora de metges residents mentre que, el 1997, és la coordinadora de la Unitat Docent del Consorci Sanitari de Terrassa i, posteriorment, directora de docència i recerca de la Fundació Joan Costa i Roma del Consorci. A més, col·labora en el Programa de les Unitats Docents de Medicina Familiar i Comunitària de Catalunya i intervé en la redacció de documents sobre l’acreditació i reacreditació dels tutors i, també, sobre l’acreditació dels centres. Intervé, a més, en l’elaboració de la normativa de rotacions i en la d’una guia per al portafolis docent, entre d’ altres.

Mati Ezquerra es converteix en una experta sobre els continguts i l’acreditació de coneixements de l’especialitat de MFiC, motiu pel qual participa activament en les diferents organitzacions professionals de l’especialitat i hi contribueix amb iniciatives molt destacades, tant a la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària com a l’espanyola de l’especialitat, a la Xarxa de Comissions de Docència o al Fòrum Català d’Atenció Primària. La seva intervenció és molt destacada en la gènesi de l’actual programa de l’especialitat en el marc de la Comissió Nacional, esdevenint membre de l'equip editorial del Tratado de Medicina de Familia que dirigeix Verónica Casado.

El 2005, Mati Ezquerra és elegida vicepresidenta de la Xarxa de Comissions de Docència de Catalunya i, el 2007, és la presidenta. Des del 2006 al 2008, serà la primera dona presidenta de l’Associació Espanyola de Xarxes de Comissions de Docència i Assessores (AREDA), activitats en què –com en totes les anteriors- continua demostrant una notable capacitat d’organització i d’iniciativa.

El 2009, Mati Ezquerra és guardonada amb el Premi a l’Excel·lència Professional del Col·legi de Metges de Barcelona. Pòstumament, durant la XII Reunió de Tutors i Caps d’Estudi d’AREDA que se celebra l’any 2015 a Bilbao, s’acordà crear el Premio Mati Ezquerra, que serà el premi a l'Excel·lència en Formació Sanitària Especialitzada a Espanya.

Els seus companys i col·legues diuen que era una persona tenaç, perfeccionista, obstinada, convincent i una lluitadora incansable.

El 28 de gener de 2011 mor al seu Hospital de Terrassa a causa d' un càncer de mama que havia estat implacable amb ella. Conscient de la malaltia, lluita fins a l'últim alè, i es dol pel seu únic fill, en Miquel Martín Ezquerra, qui fou l'altra passió de la seva vida.

MBC