Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill d’un propietari de terres benestant, fa els primers estudis a Santa Coloma i, més tard, passa al Col·legi de Sant Pere Apòstol dels pares de la Sagrada Família de Reus on fa el batxillerat, titulant-se el 1915 a l'Institut Menéndez Pelayo de la capital del Baix Camp. Aquest mateix any, ingressa a la Facultat de Medicina de Barcelona on Marià Mullerat és un estudiant brillant i, en els darrers anys de carrera, és nomenat alumne intern pensionat de l’Hospital Clínic.

El 1921, ja amb el títol de metge, s’estableix a Arbeca, on es casa amb Dolors Sans i Bové. Home cultivat i de molta lectura, entre els anys 1923 i 1926 impulsa la fundació de L’Escut, un periòdic informatiu local, quinzenal i redactat en català. Regularment, hi publica articles sobre qüestions morals, cíviques i espirituals.

El 1924, tot i no pertànyer a cap partit polític, és elegit alcalde d’Arbeca i reelegit el 1927 fins al 1930. En aquest període, alterna les responsabilitats municipals amb les de metge titular de la localitat. Exerceix, també, a Puiggròs i la Floresta.

Marià Mullerat, alcalde, es preocupa de la promoció sociocultural d’Arbeca. És el creador de la Biblioteca Municipal i recupera una dansa tradicional de la vila, el Ball de Valencians. Contribueix a la millora urbanística, renova la maquinària per pujar l’aigua del canal als dipòsits, refon les campanes de l’església i n’instal·la una a l’Ajuntament. Construeix, també, la caserna de la Guàrdia Civil.

Home de profundes conviccions religioses i catòlic practicant, és afusellat per milicians en una carretera vora d’Arbeca el dia 13 d’agost de 1936, víctima de la persecució religiosa que es va estendre per Espanya iniciada la Guerra Civil. Dies abans, el doctor Mullerat ja havia estat objecte d’una extorsió econòmica.

Un germà de Marià Mullerat era metge i, un altre, advocat, va ser alcalde de Tarragona, militant de la Lliga Regionalista i diputat a les Corts. Al Pla d’Arbeca es va dedicar un monument funerari al lloc on va ser immolat juntament amb altres cinc convilatans. Anys més tard, el poble d’Arbeca li dedicà el carrer de l’Alcalde Mullerat, el mateix carrer on va viure la família Mullerat. L’any 2003 es va iniciar el procés de canonització de Marià Mullerat.

MBC