Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Antonius o Antoninus Musa havia estat un esclau d’origen grec que, alliberat pel seu amo, fa de metge. Desconeixem on i com adquireix els coneixements mèdics que arriba a tenir tot i que, també, el seu germà Euforbi és el metge del rei Juba II de Numídia -l’actual Algèria- i també botànic. El nom del gènere Eufòrbia l’imposa Juba II en honor del seu metge per haver descrit l’efecte laxant d’aquesta planta. Antoni Musa sembla que és també un botànic expert com demostra el tractat que se li atribueix: De herba vetonica, planta que recomana per tractar quaranta malalties diferents.

Musa exerceix a la ciutat de Tàrraco el segle abans de Jesucrist quan l’emperador Cèsar August torna malalt a aquesta ciutat provinent del país dels càntabres on s’havia desplaçat des de Tarraco per neutralitzar l’assetjament dels càntabres i asturs sobre el seu exèrcit perquè –com que no acceptaven el domini de l'exèrcit romà- impedien la romanització de la província tarraconense. L’emperador -que havia plantat el seu campament a Segisama, l’actual Sesamón, població situada a la part oriental de la província de Burgos- es posa malalt amb un quadre clínic que sembla que li fa patir dolors articulars i decideix tornar a Tàrraco. L'emperador, però, tolera malament el viatge de tornada i, a més, no millora amb el tractament de cataplasmes que li apliquen els metges militars romans.

A Tàrraco, Cèsar August es posa en mans d’Antoni Musa que li canvia el tractament, aplicant-li compreses fredes alhora que li recomana una dieta amb verdures fresques, especialment lletuga. Musa és el primer a utilitzar tractaments amb aigua freda en un moment que sempre es feien amb aigua ben calenta. És per això que Antoni Musa ha estat considerat com un precursor de la Hidroteràpia. Quan l’emperador es recupera, decideix tornar a Roma i s’emporta amb ell Antonio Musa perquè li faci de metge particular i, potser també, de la família imperial.

Com a recompensa l’emperador LI concedeix la ciutadania romana, l’accés a l’orde eqüestre, una gratificació de 400.000 sestercis, el dret a portar un anell d’or i l’exempció de pagar impostos. A més, en el seu honor i amb la seva imatge, fa erigir una estàtua d’Esculapi a l'illa Tiberina on hi ha un santuari dedicat a aquest Déu de la Medicina que, a més, tenia funcions com a hospital de la ciutat de Roma.

La valoració dels metges -que era molt baixa a la Roma imperial- canvia notablement gràcies a Antonio Musa. A partir d’ell, els metges són tinguts en molta més consideració. La seva obra escrita la cita tot sovint per Galè. No en va, és un dels fundadors de l’Schola Medicorum, bastida al turó Esquilí de Roma, que arriba a desafiar l’antiga escola d’Alexandria.

A Roma, hi ha un carrer que duu el nom d’Antoni Musa. El Col·legi de Metges de Tarragona, coincidint amb el 120è Aniversari de la corporació, reclama que Tarragona erigeixi una estàtua a aquest metge tarragoní il·lustre.

MBC