Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Galeria de metges

Biografia

Fill d’un propietari d’un bar del Born de Barcelona, educat a l’Institut Escola, cursa els estudis de Medicina per indicacions del pare, que considera que així es guanyarà millor la vida que no pas com a enginyer que és la carrera que el jove Ramon volia fer. Titulat en batxiller a l’Institut Jaume Balmes el 1942, es llicencia en Medicina l’any 1950. Mentre fa la carrera, se li desvetlla una consciència política que l’empeny a lluitar contra “el régimen” en incipients partits clandestins i catalanistes. Malgrat aquesta dedicació a la política, però, pot acabar els estudis mèdics i especialitzar-se en Pediatria, combinant l’assistència a l’hospital amb la feina d’ajudar al bar dels seus pares.

Diplomat en Sanitat el 1951, Ramon Bacardí és metge intern per concurs d’oposició al Servei d’Urgències de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau des que acaba la carrera el 1950 fins a l’agost del 1952. Tot seguit, obté la plaça de metge interí a El Molar, comarca del Priorat, on s’hi està dos anys complets fins al 31 d’agost del 1954, quan amb la intenció d’anar acostant-se a Barcelona troba feina al poble de Puig-reig com a pediatre de les colònies obreres, on constata la duresa de la vida a les fàbriques de teixits. A més, hi descobreix que la Pediatria no és només una professió per curar nens malalts amb medicines sinó també la possibilitat de millorar les condicions de vida dels infants i Bacardí decideix que vol exercir una pediatria social.

El 1966, arriba a Molins de Rei per exercir com a únic pediatre de la població. Llavors, té l’oportunitat de practicar la medecina social, fent nombroses i diverses activitats al poble com, per exemple, l’organització d’un cinefòrum clandestí on mitjançant la crítica s’intenta fer pensar la gent. En anys posteriors, fa programes divulgatius sanitaris a Ràdio Molins, funda la Llar d’Infants i la primera Escola Bressol de Molins i imparteix educació sanitària a l’Institut i a les Escoles del municipi. Durant els anys seixanta, Ramon Bacardí és el director de la revista Clínica Rural.

Candidat amb el Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC) a les Eleccions Municipals del 1979, des del punt de vista professional, Ramon Bacardí desenvolupa també una intensa activitat com a membre de la Societat Catalana de Pediatria en la qual és vocal dels metges forans, presideix el Comitè de Prevenció d'Accidents de la Infància i fundador del Centre d'Anàlisi i Programació Sanitària. A més, presideix la filial del Baix Llobregat de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears i de la Junta Comarcal del Baix Llobregat del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona alhora que és redactor en cap dels Annals de Medicina i membre del consell de redacció del Servei d’Informació Col·legial.

Molt preocupat durant els anys del franquisme per la situació de la llengua catalana, Bacardí és un col·laborador del Diccionari Enciclopèdic de Medicina de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i és membre de la Societat Catalana de Biologia de l’Institut d’Estudis Catalans entitat en què forma part de l’equip de redacció del Full Lexicogràfic. També, intervé com a ponent en el 10è i 13è Congrés de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana, presentant en aquest darrer una ponència sobre el nou model de pediatre en l’Atenció Primària. L'any 1969, forma part del grup de metges que reprenen l'edició d'aquelles monografies en català que, anys abans, inicia Jaume Aiguader. En el Consell de Redacció i Edició, a més de Bacardí, hi ha els pediatres Casassas, Ramis, Calafell, Cambrodí, Roviralta, Simon, el valencià Barceló, Aragó, Llorens i Martínez Mora. Aquest mateix any, amb alguns dels col·legues que acabem de citar i altres metges historiadors, Bacardí participa en el I Congrés Internacional d'Història de la Medicina Catalana.

Més endavant, col·labora, també, a Rapports de Psicología y Psiquiatría Pediátricas, revista bimensual que dirigeix Didac Parellada des de la seva fundació fins a la seva desaparició el 1976. En la darrera etapa, Ramon Bacardí és nomenat “Coordinador de la Secció Pediatria Integral” d’aquesta publicació i l’enceta amb l’editorial Pediatria integral: tarea col·lectiva. En el número següent, hi surt un primer article que presenta unes Reflexiones acerca del asma infantil i, després, els següents treballs que hi publica tracten, segons la doctora Edelmira Domènech, sobre aspectes de psicopatologia infantil.

Ramon Bacardí es un dels fundadors de l’AMIEV, l’Associació Mèdica Internacional per a l’Estudi de les Condicions de Vida i Salut, nascuda a Roma l’any 1951 amb l’objectiu d’organitzar intercanvis mèdics internacionals en aquest camp. El maig de 1953, l’AMIEV celebra a Viena el seu primer Congrés i Bacardí és nomenat president l’any 1990. És, també, membre del Consell Assessor sobre Accidents en la Infància del Departament de Sanitat de la Generalitat de Catalunya, Ramon Bacardí és distingit amb el Premi a l’Excel·lència Professional del COMB el 2010.

Del seu matrimoni amb Magdalena Gascón, infermera de l’Hospital de Sant Pau on feia les pràctiques, té dos fills, un dels quals és la metgessa Montserrat Bacardí Gascon, professora de la Facultat de Medicina i Psicologia de la Universitat Autònoma de Baixa Califòrnia (UABC). També, el seu nét Adrià Jimenez Bacardí ha fet Medicina Interna i Pediatria als EUA.

MBC