Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Recull de premsa

La metgessa Cecília Marín, imatge dels 120 Anys del Col·legi Oficial de Metges de Girona (1898-2018)

El Col·legi Oficial de Metges de Girona va néixer per defensar els interessos dels professionals mèdics de les comarques gironines i per contribuir a la millora de la salut comunitària. Ho va fer en forma de sindicat i amb caràcter pioner. El 1894 es va crear el Sindicat de Metges Gironí, el primer organisme professional de caràcter mèdic de l’estat espanyol. (...) Paral·lelament, el col·lectiu de col·legiats ha crescut exponencialment fins als més de 2.800 actuals. També s’ha feminitzat àmpliament. El 1898 no hi havia cap dona col·legiada (la primera va ser la Dra. Cecília Marín i Gratacós l’any 1929), mentre que, avui, les metgesses gironines representen més del 50% del col·lectiu.

RECONEIXEMENT: El Col·legi de Metges incorpora el Dr. Estapé a la seva galeria de doctors il·lustres

El Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB) ha incorporat a la seva galeria de professionals il·lustres la figura del Dr. Francesc Estapé i Pañellas (1883-1959), reconegut cardiòleg nascut a Cubelles i que disposa també d’un carrer amb el seu nom a la vila. ... L’Any 1951, el Dr. Estapé va ser objecte d’un sentit homenatge per part de la seva vila nadiua, que el va nomenar Fill Predilecte i li va dedicar un dels seus carrers. A la seva casa de Cubelles, el doctor Estapé hi fundà una institució social, la Fundació Estapé, que llegà al seu poble de naixement.

L'Ajuntament de Cubelles informa la incorporació del doctor Estapé, metge i fill prediclecte del poble, a la Galeria de Metges Catalans

L'Ajuntament de Cubelles informa que ''El Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB)'' ha incorporat a la seva galeria de professionals il·lustres la figura del Dr. Francesc Estapé i Pañellas (1883-1959), reconegut cardiòleg nascut a Cubelles i que disposa també d’un carrer amb el seu nom a la vila. L’apartat biogràfic ha estat elaborat gràcies a la col·laboració de l’historiador local, Joan Vidal, qui ha compilat ressenyes sobre la seva vida i obra a diverses publicacions com l’Anuari 2006 i el llibre Els anys de la postguerra i l'auge turístic a Cubelles (1939-1966). De la repressió a l'especulació, escrit conjuntament amb Xavier Martínez i aparegut el 2009.

Joan Olivé, en la memòria

Amb aquest titular, un blog de Vilaweb, Jaume Renyer per l'esquerra de la llibertat, recupera la figura històrica de Joan Olivé i Capdevila a partir de la seva incorporació a la Galeria de Metges Catalans. Olivé, recorda, va ser metge de capçalera, polític catalanista i alcalde de Juneda, condemnat a pena de mort acabada la Guerra Civil.

Els organitzadors de l’Exposició Història de la Medicina Catalana valoren la tasca de recerca i divulgació iconogràfica que està fent la Galeria de Metges Catalans

L’any 1913 es va celebrar el Primer Congrés de Metges de Llengua Catalana, i un dels acords fou el de reunir els treballs que s’havien publicat fins aleshores, per metges catalans ... En el Congrés següent, el 1917, es va poder oferir, en aquest mateix edifici, la “Primera Exposició Bibliogràfica Medical de Catalunya”...Des d’aleshores s’han fet moltes exposicions, en aquesta mateixa biblioteca, al Col·legi de Metges, en altres llocs. Els medis s’han anat modernitzant. Hi ha molt material gràfic. .... Es presenten unes 130 publicacions. ... També hi ha una exposició gràfica, amb dues parts. Una és evolutiva, comprimida, des de l’antiguitat fins ara. L’altra mostra breument, recollits per especialitats, el perfil de tres-cents metges, dels quals en tinguem imatge gràfica, la majoria del segle XX, i tots ells traspassats. En aquest sentit la tasca que està fent la “Galeria de Metges Catalans” del COMB,és inestimable ... La mostra l'organitzen conjuntament el CRAI i la Universitat de Barcelona. mentre que el comissari és el professor Jacint Corbella.

Història de la Medicina Catalana, octubre 2017

 

Suggeriments i participació

Aquest espai és obert a les aportacions, rectificacions o ampliacions que el lector vulgui fer-nos.
Les propostes de personatges que es puguin incorporar a la Galeria seran benvingudes.