Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Encara estudiant de segona ensenyança, als 16 anys, Figueras és un destacat esquiador en totes les modalitats d’aquest esport i fa de monitor a l’Escola d’Esquí de La Molina. Als 22 anys, és seleccionat per formar part de l’equip d’esquí d’Espanya que ha de participar als Jocs Olímpics d’Hivern a Saint Moritz tot i que, finalment, no pot anar-hi per culpa d’una lesió.

Acabada la carrera de Medicina a la Universitat de Barcelona l’any 1950, adquireix la seva formació en Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia (COT) a l’Hospital de la Creu Roja de Barcelona, al Servei de Josep M Cañadell. Acabat de formar, els dies festius d’hivern quan és a La Molina, fa de metge ajudant de Miquel Gras Artero en un petit dispensari situat a una habitació del Xalet del Centre Excursionista de Catalunya. Més endavant, en Pere Adserà li ofereix un espai més ampli a l’Hotel Adserà fins a l’any 1969, quan, gràcies a Joan Antoni Samaranch, s’inaugura la Clínica de La Molina.

Paral·lelament fins al 1976 i des que Cañadell s’instal·la definitivament a Pamplona, Figueras és el cap del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l’Hospital de la Creu Roja del Dos de Maig, on és un dels primers especialistes en introduir l'artroscòpia a Catalunya. Crea una unitat específica per aquesta tècnica on s'hi formaran molts traumatòlegs.

L’any 1956, per primera vegada, Josep M Figueras Anmella fa de metge de l’equip d’esquí espanyol que participa a les Olimpíades de Cortina d’Ampezzo i ho continua sent fins als Jocs d’Hivern de Calgary del 1988. Conegut per l’apel·latiu afectuós de Pitu Figueras, és un metge reconegut al món de l’esquí i, també, de bona part de la societat civil catalana perquè adquireix fama per haver atès un gran nombre de personalitats, entre elles el rei Joan Carles.

En el camp de la Cirurgia Ortopèdica i la Traumatologia, s’interessa especialment per la prevenció dels accidents d’esquí. Membre destacat de la International Society for Ski Safety (ISSS), una societat internacional i pluridisciplinar que treballa per la seguretat en el món de l’esquí des de tots els àmbits. L’any 1977, Pitu Figueras organitza el I Congrés Internacional de la ISSS a Sierra Nevada.

Campió de Catalunya d’eslàlom el 1950 i de salt de trampolí el 1953, Pitu Figueras repeteix èxit en la pràctica de l’esquí nàutic, esport d’estiu del qual esdevé membre de l’equip nacional entre 1956 i 1960, aconseguint el campionat d’Espanya i la Copa Ibèrica de salts. Més endavant, també, esdevé el metge de l’equip nacional de la Federació Espanyola d’Esquí Nàutic.

Medalla de Plata de la Federació Espanyola de Muntanyisme el 1970, per la seva expertesa mèdica, Figueras Anmella és escollit membre del Comitè d’Honor del XXV Congrés de la Societat Internacional de Traumatologia i de la Medicina d’Esports d’Hivern (SITEMSH) celebrats a Andorra el 2002. Membre de la Societat Catalana de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears, és objecte de diferents distincions a la seva trajectòria professional: la Generalitat de Catalunya el distingeix amb la Medalla Josep Trueta al mèrit sanitari l’any 2001 i amb la Creu de Sant Jordi, el 2003. També, el Col·legi de Metges de Barcelona el reconeix atorgant-li el Diploma de Metge Pioner de la Medicina de l’Esport l’any 2008. Pòstumament, s’institueix el Premi Col·laborador i Esport Pitu Figueras que atorga anualment la Federació Catalana d’Esports d’Hivern.

MBC