Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill del metge mallorquí Josep Fuster, neix a Barcelona, però fa el batxillerat a Palma de Mallorca per, després, estudiar Medicina a la Universitat de Barcelona on es llicencia l’any 1923. Acabada la carrera, és professor ajudant de classes pràctiques de medicina legal a la mateixa facultat fins al 1925. Després, és contractat com a psicotècnic agregat a l’Institut Psicotècnic de Barcelona i comença a col·laborar a l'Institut d'Orientació Professional que dirigeix Emili Mira. El 1931, obté el grau de doctor a Madrid amb la tesi 'La prueba de penalización de delitos'. El 1934, novament, torna a ser nomenat professor adjunt de medicina legal de la primera Universitat Autònoma de Barcelona, on està durant la República.

Acabada la Guerra Civil, Fuster Pomar es decanta per la psiquiatria i ingressa com a metge a l’Institut Mental de la Santa Creu i, posteriorment, al Preventorio Psiquiàtrico Municipal de Barcelona. A més, funda la Clínica Pedralbes, un centre psiquiàtric privat que es converteix en el més important de la seva especialitat a Catalunya, durant els anys 1950 als 1980. El 1944, crea Anales del Sanatorio de Pedralbes, una revista que esdevé el vehicle de comunicació científica de la seva clínica.

L’any 1961, es jubila el Dr. Oscar Torras Buxeda, Joaquim Fuster assumeix la direcció de l’Institut Mental de la Santa Creu. Durant la seva direcció, que dura fins a l’any 1970, es preocupa per millorar les condicions assistencials dels malalts ingressats. Es lliura amb energia a potenciar la imatge de l’institut, amplia el camp de la recerca, les publicacions i aconsegueix donar una imatge més progressista de la institució.

Membre de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques, de 1955 fins al 1958, presideix la Societat Catalana de Psiquiatria i Neurologia. El 1960, rep el Premi Domènec Martí Julià que concedeix l’Institut d’Estudis Catalans i es elegit acadèmic corresponent de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya. El 1967, Fuster Pomar és nomenat director del Preventori Municipal de Psiquiatria de l’Ajuntament de Barcelona.

Autor de nombroses publicacions es troben els seus treballs de medicina legal, articles sobre assistència o terapèutica psiquiàtrica, estudis psicopatològics i clínics, però també, té treballs històrics. L’any 1964 publica 'Psiquiatría de Urgencia', una obra col·lectiva que realitza amb membres de l’Institut Mental de Barcelona.

L’any 1968, quan es crea la Universitat Autònoma de Barcelona pel Decret Llei del 6 de juny, la segona facultat que es constitueix, després de filosofia, és medicina i s’havia d’instal·lar al pavelló, on hi havia la farmàcia, de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Les autoritats acadèmiques encarreguen a Joaquim Fuster que seleccioni un grup de psiquiatres per col·laborar com a docents en aquesta nova facultat. Entre d’altres, proposa Delfí Abella, que esdevé encarregat de càtedra, mentre que Josep M. Costa Molinari és encarregat de curs.

Des de l’any 1929, Joaquim Fuster Pomar és casat amb Pilar Carulla Carulla, filla del professor Valentí de Carulla, té cinc fills, dels quals dos són metges: el gran, Joaquim, és catedràtic a la Universitat de Califòrnia a Los Angeles i un dels investigadors en neuropsiquiatria més reconeguts del món en el camp dels mecanismes cognitius. El petit, Valentí, és un destacat cardiòleg, actualment director de l’Institut de Cardiologia del Mount Sinai Hospital a Nova York.

MBC