Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill del farmacèutic i professor universitari de química i medicina Joan Ameller Mestre (Barcelona, 1743 -1824), i germà del també farmacèutic Joan Ameller Ros, Ignasi Ameller Ros es gradua en Medicina a la Universitat de Cervera el 1793. Un any abans, ha guanyat per concurs una plaça de metge vetllador de l’Hospital de la Santa Creu on és nomenat metge de segona classe. L’any següent ja graduat, rep el nomenament de metge dels Reials Hospitals de l’Exèrcit de Campanya del Rosselló (1793-95). S’estableix a l’Hospital de Figueres on l’ascendeixen a primer metge, càrrec equivalent al de director dels Hospitals de la Regió de Girona, i comporta que hagi d’atendre els militars ferits o malalts als Hospitals de Peralada, Sant Feliu i Girona.

Durant el Règim Napoleònic, juntament amb els professors Vicenç Pozo, Ametlla Bas i el dissector Francesc Borràs, Ignasi Ameller manté en funcionament el Col·legi de Cirurgia de Barcelona sense rebre cap gratificació de les autoritats franceses.

El 1798, Ameller Ros es doctora en Cirurgia pel Reial Col·legi de Barcelona. El mateix any tot i que sense èxit, oposita a la càtedra de Matèria Mèdica del Reial Col·legi de San Carlos de Madrid. El 1799, però, és nomenat catedràtic de Química de la Universitat de Salamanca i, el 1804, del Col·legi de Medicina de Burgos. Finalment, el 1807, se li concedeix la plaça de catedràtic supernumerari del Col·legi de Barcelona i al mateix temps és nomenat secretari i, més tard, director.

Membre de la Reial Acadèmia de Medicina de Barcelona des del 1831, ingressa amb el discurs Ventajas de los simultáneos conocimientos médicos y quirúrgicos que deben concurrir en el profesor de la ciencia de curar, essent elegit vicepresident del bienni 1839-1840. El 1841, Ignasi Ameller és un dels fundadors i president honorífic de la Societat Mèdica d’Emulació de Barcelona, fòrum des del què el 1842, després de presentar l’estadística médico-higiénica de Barcelona, demana al govern una llei general d’higiene pública. Antoni Mendoza, secretari de la institució, recull la idea d’Ameller en la seva redacció d'un Codi Sanitari.

MBC