Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill de metge, segueix els estudis primaris a Santa Coloma de Farners i la carrera de Medicina a Barcelona. Es llicencia amb premi extraordinari el 1928 i es doctora a Madrid el 1930. Mentre estudia a Barcelona viu a la Residència d’Estudiants a Sant Gervasi on conviu amb professors i alumnes de diverses matèries de la Universitat de Barcelona. Un cop graduat, entra al Laboratori de l’Institut de Fisiologia que dirigeix el professor August Pi i Sunyer, que serà el seu mestre. Joan Bofill s’inicia en la recerca experimental amb el Dr. Josep Puche i amb ell, publica els seus primers treballs fins al 1932, moment en què publica el primer article en solitari.

Becat per la Junta d’Ampliació d’Estudis per anar a Berlin i a la Fundació Rockfeller de Nova York, Joan Bofill i Deulofeu es passa dos anys fora de Catalunya per aprofundir en el coneixement del cultiu de teixits. L’any 1933, com a col·laborador del professor Vicenç Carulla dóna classes de Cancerologia a la Facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i, un any després, ja consta com a professor auxiliar de Fisiologia. A partir del 1937, en substitució d'Àngel Ferrer i Cagigal que ha estat separat del Servei, s’encarrega del curs d'Histologia.

Durant la Guerra Civil, Bofill i Deulofeu ha d’incorporar-se a l’exèrcit republicà i el destinen a l’Hospital Militar de Barcelona i l’adscriuen al laboratori com a tinent metge provisional amb la funció de cap del laboratori. A l’acabament de la Guerra, s’exilia a França on es veu obligat a reconvertir-se en patòleg per treballar al “Centre Regional Antituberculeux” de Tolosa del Llenguadoc que dirigeix Joseph Ducuing. De França, passa a Alemanya per incorporar-se a una empresa de productes químics però, preocupat pels fets que precedeixen l’esclat de la II Guerra Mundial, decideix emigrar a Veneçuela.

Instal·lat a Caracas, amb uns companys catalans entre ells algun metge, crea els Laboratorios Derman, laboratori farmacèutic especialitzat en productes dermatològics. Anys desprès, funda els Laboratorios Proton. A Caracas, Joan Bofill i Deulofeu ha de deixar la recerca en Fisiologia per dedicar-se com empresari a la indústria farmacèutica.

Es casa amb una filla d’un altre exiliat català, Carme Abadias Grasses. Tenen tres fills, entre ells, una filla metgessa que resideix a Miami. Establert a Veneçuela, Joan Bofill manté les arrels catalanes i és membre del Centre Català de Caracas que ha fundat August Pi i Sunyer. Anys després, accedeix a la presidència quan el Centre pateix una crisi degut a les desavinences dels seus socis. Amb bon criteri, Bofill acaba amb els conflictes interns desterrant l’esperit mesquí i la política de via estreta, reorganitza les finances i marca la pauta del que ha de ser una entitat catalanista.

MBC