Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill de Josep Argemí i Lacoma, metge general i director del Laboratori Municipal de Sabadell, Joan Argemí i Fontanet viu la Medicina des de ben petit. El 1934, comença els estudis universitaris a la desapareguda Universitat Autònoma de Barcelona. Bon estudiant i amb dots de lideratge, és escollit delegat de curs dels dos primers cursos i tresorer de la Junta d’Estudiants de la Facultat. No té adscripció política. Home de fortes conviccions religioses, pertany a l’Associació d’Estudiants Catòlics. El juliol del 1936, amb l’inici de la Guerra Civil es suspèn tota activitat acadèmica i ja no es pot examinar. Mentre dura el conflicte bèl·lic, Joan Argemí i Fontanet és empresonat a La Model i, després, el porten al Camp de Treball d’Omells de Na Gaia. El 1939, reprèn els estudis a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona i acaba la carrera en dos anys. El 1941, un cop llicenciat, s’incorpora a la càtedra de Pediatria de Rafael Ramos Fernández on s’especialitza. Inicia l’activitat pediàtrica i ben aviat gaudeix d’una extensa clientela, especialment a Sabadell.

Com en molts altres indrets de Catalunya, els anys de postguerra són de gran immigració a Sabadell, ciutat que arriba a ser el primer nucli tèxtil llaner d’Espanya, passant de 40.000 a 100.000 habitants en pocs anys, un increment que es fa palès, també, en la població pediàtrica i que comporta la necessitat d’augmentar els recursos en educació i sanitat. En tots dos àmbits, és notable l’activitat de Joan Argemí.

El 1957, en un moment en què -per primera vegada- es permeten candidatures alternatives a les oficials, el doctor Argemí Fontanet es presenta a les eleccions de regidor pel “terç familiar” i surt elegit, no en va gaudeix d’una gran popularitat com a pediatre que li dóna molts vots. Durant una única legislatura i sense cap retribució, s’ocupa de l’Àrea de Cultura i aconsegueix que Sabadell compti amb 6 grups escolars municipals més, construïts en el seu mandat.

A començament dels anys 1960, l’Albergue Infantil Niño Jesús, inicialment sanatori antituberculós, passa a ser un centre hospitalari infantil d’abast més ampli amb unes infraestructures dedicades a la rehabilitació de nens amb poliomielitis. Poc després, passa a ser Obra Social de la Caixa d’Estalvis de Sabadell i es converteix en la Clínica Infantil Nen Jesús. El doctor Joan Argemí és un dels principals impulsors d’aquest projecte, primer, com a responsable de l’atenció pediàtrica i, més endavant, com a director mèdic.

Durant els seus vint anys de direcció, aquest hospital infantil, juntament amb els de Sant Joan de Déu i Vall d’Hebron, esdevé pioner en diverses especialitats pediàtriques a tot el país: en l’hospitalització del nen amb la mare, l’atenció a prematurs, la radiologia i la cirurgia pediàtriques, el laboratori amb micromètodes, etc.

Joan Argemí i Fontanet col·labora amb la càtedra de Pediatria de Barcelona i forma un bon nombre de metges interns residents (MIR) en Pediatria. Un punt de convocatòria de pediatres d’arreu de l’Estat són les jornades de la Clínica del Nen Jesús en el marc dels cursos d’Avances en Pediatría organitzats pel professor Manuel Cruz. També, cal esmentar la creació, dins la clínica i amb el seu impuls, de l’Escola d’Infermeria EPIONE, també Obra Social de la Caixa d’Estalvis de Sabadell.

L’activitat ciutadana de Joan Argemí va més enllà de la pràctica de la Medicina. Al llarg de la seva vida, col·labora en nombroses iniciatives que la societat civil sabadellenca posa en marxa. Entre elles, participa en la fundació d’escoles com Betània a Sabadell i Viaró a Sant Cugat i Santa Gemma per a disminuïts psíquics. També, és membre de l’Associació de Sordmuts, del teatre infantil La Faràndula -del qual n’és president, de l’Agrupació Astronòmica de Sabadell i del Cine Club Sabadell, del que té el carnet de Soci número 1.

Casat amb Teresa Renom, filla de l’arquitecte Josep Renom amb qui tenen sis fills, dos d’ells també pediatres, Joan Argemí i Fontanet és objecte de nombrosos reconeixements, essent-ne l’exponent l’acte d’homenatge que se celebra el 4 de febrer del 2010 al Teatre La Faràndula, convocat per nou entitats vallesanes presidides per l’alcalde de Sabadell amb una assistència de més de 500 persones.

JAR