Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Cursa el batxillerat a l’Institut de Barcelona i comença la carrera de Medicina a la Universitat de Barcelona, llicenciant-se el 1913. Mentre estudia la carrera, guanya una plaça d’alumne intern pensionat del Servei de Cirurgia de l’Hospital Clínic. Acabats els estudis entra com a metge ajudant a la càtedra d’Operacions i Anatomia Topogràfica (1913-1915). Fa, també, de metge ajudant a la Clínica d’Operacions de l’Hospital de la Santa Creu (1914-1915).

L’any 1915, per encàrrec de l’Ajuntament de Sabadell, el doctor Emili Moragas presenta i li és acceptada la ponència sobre la creació d’un hospital general a la capital del Vallès Occidental. Un cop inaugurat el nou Hospital, és nomenat cap del Servei de Cirurgia.

El 1917, Emili Moragas, que milita a la Joventut Catalanista, filial de la Lliga Regionalista, convenç una vintena de d’industrials del Gremi de Fabricants afins a la seva ideologia política, per constituir una entitat: la “Mutua Sabadellenca d’Accidents de Treball”. Moragas, a més de promotor, n'és elegit director facultatiu. Uns anys després, el 1924, es produeixen discrepàncies entre els serveis mèdics i els administratius de la Mútua, que culminen amb la destitució del Dr. Moragas a finals de 1925. La indemnització que rep, la destina a la caixa d’atur forçós del Sindicat de Metges de Catalunya, al que està afiliat des de la seva fundació i en el que hi té el càrrec de tresorer l’any 1922.

Des del punt de vista acadèmic, entre 1919 i 1920, Moragas és president de la Secció del Vallès de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears, és membre de la Societat de Cirurgia de Barcelona des del 1927 i tresorer de la junta directiva escollida l’any 1935, quan la presideix el Dr. Bartrina.

Gran afeccionat a l’esport, presideix el Centre d’Esports Sabadell en el període de 1920 al 1923, quan el Club és a la primera divisió del futbol català. El 1932, conscient que molts joves pateixen lesions i que per manca de recursos econòmics veuen frustrada la seva continuïtat esportiva, aprofita la seva gran expertesa en el camp de les assegurances i del mutualisme per crear la Mutual Esportiva de Catalunya, entitat per a l’atenció mèdica dels futbolistes lesionats. Inicialment, sostinguda econòmicament per la Federació Catalana de Futbol, el Barcelona FC i el RCD Espanyol. Emili Moragas és l’encarregat de la direcció mèdica. Fins al 1936, tracten milers de futbolistes i, també, practicants d’altres esports. En acabar la Guerra, clausuren la Mutual Esportiva de Catalunya i Moragas ha de passar un procés de depuració al Col·legi Oficial de Metges de Barcelona tot i que conclou que no és mereixedor de cap sanció.

En record i homenatge, Barberà del Vallès li dedica un passeig al metge sabadellenc casat amb Elisa Badia, hereva i propietària de la Torre d’en Gorgs, per la seva implicació i per la donació de terrenys que fa la família per construir-hi escoles, l’estació de ferrocarril i el barri de Ciutat Badia.

MBC