Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Neix al si d’una família vigatana amb una notable tradició mèdica que s’estirava fins al seu avi Bayés i Fuster i al seu pare Bayés i Coch. Estudia el batxillerat al Col·legi de Sant Miquel de Vic i la carrera de Medicina a la Universitat de Barcelona amb llicenciatura l’any 1922 coincidint amb Josep Trueta. Treballa en la consulta prop del seu pare i a l’Hospital de la Santa Creu de Vic des de l’any 1922.

Acabada la carrera emmalalteix d’una tuberculosi pulmonar, es trasllada a Suïssa al Sanatori de Davos-Platz on -a més de beneficiar-se dels serveis mèdics que l’ajuden a superar la malaltia- es forma com especialista de pulmó. Exerceix al llarg de tota la seva vida aquesta especialitat, actuant com a metge al seu consultori, a l’Hospital de la Santa Creu de Vic i al Balneari Ullastres de Tona, centre termal que explotava les aigües medicinals descobertes pel seu avi. Antoni Bayés i Vayreda és el primer que efectua pneumotòraxs terapèutics a la Catalunya central. És nomenat director mèdic de l’Hospital de Vic en cessar del càrrec el seu pare, Candi Bayés.

Home pausat, reflexiu i ponderat en les seves decisions, molt preocupat per la higiene, uneix a les qualitats mèdiques que li aporta la seva nissaga, la sensibilitat creativa i humanística dels seus avantpassats per part materna, els Vayreda. Antoni Bayés i Vayreda participa activament en les organitzacions de caire cultural i artístic de la ciutat.

El seu fill, el cardiòleg Antoni Bayés de Luna, ha estat continuador de la nissaga mèdica d’Osona mentre que la seva filla és l’artista Pilarín Bayés. Actualment, Antoni Bayés i Vayreda ja té 3 néts metges -fills de l’Antoni- la Míriam, la Beti i l’Antoni Bayés-Genís, i un besnét estudiant de Medicina, l’Iker Elosua Bayés.

MYC