Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

De família modesta, neix a Olesa de Montserrat. El pare, veient les qualitats del seu fill per a l’estudi, envia Josep Romagosa al Col·legi de Sant Pau de Barcelona. El 1834, acabat l’ensenyament secundari, pot anar a Madrid com a institutor dels fills d’un noble i es matricula al Real Colegio de Medicina y Cirugía de San Carlos on és deixeble de Joaquín Hysern, un dels cirurgians més destacats del seu temps. El setembre de 1842, obté el títol de llicenciat en Medicina i Cirurgia i, només un mes després, el de doctor, passant un examen amb molt d’èxit.

El mateix any, és nomenat metge cirurgià del capítol de la Catedral de Sigüenza on ha d’atendre els clergues i, també, els malalts de l’Hospital de San Mateo d'aquesta ciutat. El 1843, un any després, el govern nomena Josep Romagosa catedràtic d’Anatomia Topogràfica, Patologia i Clínica Quirúrgica i Embenats del Col·legi de Medicina de Saragossa (Colegio de Prácticos del Arte de Curar). L’any següent, el nomenament és el de catedràtic de la Facultat de Medicina de Barcelona, on s’hi està només un any perquè és elegit catedràtic de Clínica Quirúrgica de la Universitat de València el 1845.

És a València on roman fins a la seva mort i on es converteix en una de les grans figures mèdiques del país com a docent de la Facultat de Medicina i com a cirurgià a l’Hospital General de València. Des del 1856, el catedràtic Josep Romagosa és degà de la seva Facultat. Molt interessat per la correlació entre les manifestacions clíniques i les anàlisis post mortem i per l’anatomia patològica microscòpica, se li reconeix el mèrit de fer unes classes teòriques i pràctiques en les que hi presentava casos clínics i els resultats de les autòpsies que es feien, amb molt d’èxit entre els estudiants. És, també, seu el mèrit d’haver millorat algunes tècniques quirúrgiques com l’amputació de la cama ideada pel cirurgià de Madrid Diego de Argumosa. A més, Rogamosa és qui ordena la remodelació de la sala de disseccions de la Facultat de Medicina i és el creador d’un Museu d’Anatomia Patològica a la pròpia Universitat de València.

Josep Romagosa va ser objecte de diverses distincions, entre les més destacades, les creus d’Epidèmies i Beneficiència. Com a catedràtic és membre de les acadèmies de Medicina de Saragossa, Barcelona i València, ciutat que li ha dedicat un carrer dels més cèntrics.

El seu fill, nascut a Madrid, José Romagosa de la Fuente, tot i morir amb només 37 anys, fa una brillant carrera mèdica que culmina accedint a la càtedra de Medicina Legal i Toxicologia de la Universitat de València amb només 24 anys. El fill petit, Emili, natural de València, també esdevé metge.

AMHC