Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Galeria de metges

Biografia

Únic baró nascut d’una família benestant, estudia Medicina al Reial Col·legi de Cirurgia de Barcelona del 1762 al 1769. Acabada la carrera, s’incorpora a l’exèrcit per fer de cirurgià del Regiment de Cavalleria de la Reina. Primer, la seva unitat és destinada a Burgos i, després, a Utrera.

De tornada a Barcelona el 1775, és nomenat bibliotecari del Reial Col·legi de Cirurgia, càrrec al que suma el de professor encarregat de la càtedra d’Afeccions Quirúrgiques del propi Col·legi en ser nomenat l’any 1785. Des de llavors, fa de catedràtic a Barcelona fins al 1796, que marxa a Cadis en ser elegit vicedirector del Reial Col·legi de Cirurgia de la capital gaditana, on s’hi està fins a la seva mort, durant una epidèmia de febre groga que pateix la ciutat l’any 1800.

Domingo Vidal destaca com a persona preocupada per la docència de la Cirurgia tal i com ho prova la seva obra publicada. El seu llibre més destacat es Cirugía forense, o Arte de hacer las Declaraciones chirurgico-legales, publicat el 1783. L’escriu per ajudar als cirurgians a redactar els informes que demanen els jutges. Un any abans, publica el Tratado teórico-práctico de los tumores humorales, del que se’n publiquen fins a quatre edicions.

S’interessa per les patologies oftàlmiques i és el primer metge espanyol que escriu sobre aquest tema. Vidal i Abat opera de cataractes el Dr. Antoni Gimbernat amb èxit.

MBC