Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Neix i viu els primers 26 anys de la seva vida a Barcelona. Alumne destacat en totes les etapes d’estudi, inicia la carrera de Medicina a la Universitat de Barcelona l’any 1950. Obté la llicenciatura el 1956 i es doctora el 1962 amb la tesi Exploración funcional de las acidosis renales.

En el període de postgrau (1956-1959), és metge assistent i professor ajudant de Classes Pràctiques del Servei de Pediatria de l’Hospital Clínic de Barcelona, obtenint el títols de Pediatria i Puericultura. El 1959, fa una estada de formació a l´Hopital des Enfants Malades de Paris, on al Servei del Professor Pierre Royer s’especialitza en Nefrologia Pediàtrica i, també, assisteix al servei del Dr Professor Jean Hamburger de l´Hospital Necker, allà on neix la Nefrologia Pediàtrica com a especialitat.

El 1962, va a Nova York a l’Hospital Albert Eisntein amb el prof. Edelmann. Entre 1965 i 1967, obté el títol d’Instructor of Pediatrics (1965-67), iniciant així la seva formació docent. En aquest període als Estats Units, Joan Rodríguez és consultor clínic de Pediatria als Hospitals de Lincoln, Bronx Municipal Center i Montefiore, adscrits a l’Albert Einstein College of Medicine. Publica diversos articles a diferents revistes americanes. Mereix especial menció l’article que, amb col·laboració d’Edelmann, Bolchis i Stark, per primera vegada es publica sobre un nou tipus d’acidosi a la literatura científica: Proximal renal tubular acidosis. A defect in bicarbonate reabsortion with normal urinary acidification.

L´any 1967, torna a Barcelona com a cap clínic de l'Hospital Infantil de la Vall d'Hebrón, coincidint amb l’època en que el professor Àngel Ballabriga el dirigeix. Tres anys després, es fa càrrec del Departament de Pediatria de l´Hospital Cruces de Biscaia. L’any 1973, funda la Secció de Nefrologia Pediàtrica de l'Associació Espanyola de Pediatria, de la que esdevé president des del 1976 fins al 1981. El 1984, obté el títol universitari de professor titular de Pediatria fins que, el 1995, accedeix a la càtedra de Pediatria fins a la seva jubilació l’any 2003. Tot i jubilar-se continua participant en reunions científiques i publica diversos articles.

Joan Rodríguez Soriano, que demostra una gran capacitat de treball, facilitat de comunicació, dots docents i tracte amable en les reunions, ha contribuït a la formació de més de 300 especialistes en Pediatria. És director d’una dotzena tesis doctorals i ocupa diferents càrrecs a les Societats de Pediatria i Pediatria Infantil tant nacionals com estrangeres, com la Societat Europea d’Investigacions Pediàtriques. Del 1995 al 2000, Rodríguez Soriano és el director de la revista Anales Españoles de Pediatria, l’actual Anales de Pediatría.

El doctor Joan Rodríguez ha rebut nombroses distincions com la Gran Cruz de la Orden Civil de Sanidad i la de la Orden Alejo Zuloaga de la veneçolana Universidad de Carabobo. També, el Golden Kidney, màxima distinció atorgada per l’European Society for Paediatric Nephrology.

EOL