Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Neix a Sabadell però poc després els seus pares es traslladen a Barcelona. El pare Ramon Bassols està relacionat amb el món tèxtil i la mare Dolors Genís és filla d’un pellaire de Vic i néta d’Ezequiel Aguilar (1814-1872), l’anomenat metge de Folgueroles, fil que ens porta fins a la seva vocació sanitària que perdura en les generacions actuals. Estudia a l’Escola dels Germans de La Salle-Josepets i acaba el batxillerat l’any 1936 tot just començada la Guerra Civil.

Dificultats de tota mena amb lluita al front bèl·lic, camps de concentració i tracte constant amb ferits i malalts, decanten la vocació de Ramon Bassols cap a la Medicina. Ingressa al Facultat de la Universitat de Barcelona l’any 1940, llicenciant-se el 1947. Dos anys després, obté una plaça de la Seguretat Social a Badalona. Mentrestant, continua col·laborant amb el doctor Gibert Queraltó a l’Hospital Clínic i preparant la tesi doctoral, que parcialment presenta al Congrés de Medicina de París de l’any 1956 i que publiquen diferents revistes especialitzades de França.

La seva actuació en el barri de la Salut de Badalona sobrepassa la dimensió mèdica tot abordant una obra social i humanitària que intenta pal·liar les mancances d’un barri en plena postguerra. La seva vida professional està repleta d’exemples de bon saber mèdic i d’obres caritatives amb els seus pacients que transcendeixen fins a convertir-lo en un dels metges més estimats de la ciutat. Ramon Bassols arriba a tenir 1.300 cartilles quan sols en pot tenir 750 però els pacients demanen tenir-lo de metge.

Casat amb Maria Antònia Farrés, amant des de molt petit de l’excursionisme i, en especial, de les valls orientals de les contrades pirinenques, fa que se li desperti una gran devoció vers la Mare de Déu de Núria. Fundador i primer president dels Amics de Núria l'any 1958 i de la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Núria el 1959, el doctor Bassols s’esdevé un ferm puntal de la propagació d’aquesta devoció. Tant que, des de l’any 1962, la font que raja prop de l’Ermita de Sant Gil, duu el nom de Ramon Bassols en reconeixement a la seva tasca.

Mor d’accident amb només 40 anys quan està preparant el seu cotxe el 9 de juliol de l’any 1959. El seu sepeli s’esdevé una gran manifestació de dol popular com queda reflectit en les sentides necrològiques que es publiquen. L’any 1971, l’Ajuntament de Badalona li dedica una avinguda i una plaça al barri de la Salut on, amb el seu treball professional i la seva acció social i humanitària, hi deixa un record inesborrable.

MYC