Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Galeria de metges

Biografia

Va viure a Rubí als seus primers anys fins que la família es va traslladar a Barcelona. Als vuit anys va quedar òrfena de mare fet que sens dubte va marcar el seu caràcter. Va ser educada pel seu pare, home de pocs estudis, però d’idees liberals i que li va proporcionar una bona educació.

Va iniciar els seus estudis primaris a l’Escola Infant Jesús a Sant Gervasi, coneguda per la institució religiosa de les Dames Negres (per la manera de vestir de les monges). Allí no va encaixar en el mètode d’ensenyament i les monges li van proposar anar a un internat a França, però quan ho tenia tot preparat va esclatar la Primera Guerra Mundial, cosa que va impedir la seva marxa. Per aquest motiu, va seguir els estudis en el “Liceo Políglota” fundat per Francisco Nogués el 1884 i situat a la Rambla de Catalunya 123, en aquella època, un dels pocs instituts privats de Barcelona que no estava en mans de religiosos. Institució on van estudiar, entre altres, Carles Pi i Sunyer, Carles Soldevila, Miquel Coll i Alentorn, Francesc Layret i Lluís Companys. Com a curiositat, paga la pena explicar que es feia ensenyança mixta, però les noies eren molt poques, de manera que la Maria era l’única de la seva classe, i per aquest motiu, s’asseia a la tarima al costat del professor.

L’any 1920 el seu pare accedeix a què inicií els estudis de medicina, en contra de l’opinió de la resta de la família, amb l’única condició que els aprofités. Això es va acomplir amb escreix, ja que el seu expedient és ple d’excel·lents i matrícules d’honor. Per altra part, el seu afany per acabar quan abans la carrera la portà a estudiar dos cursos en un de manera que es va llicenciar un any abans que els seus companys, el 1925. Maria Cardona explicava que el dia que es va parlar de l’aparell genital masculí, el professor la va convidar a sortir de la classe. Sembla que un bon company, tot i passar vergonya, li ho va explicar després.

El primer any de carrera va ingressar com a interna a la Càtedra de Ginecologia del Dr. Pere Nubiola, també va ser interna al servei del Dr. Jesús M. Bellido i començà a col·laborar a l’Institut de Fisiologia que havia fundat August Pi Sunyer un dels centres cabdals de la recerca a Catalunya en aquell temps, i on va conèixer el Dr. Rossend Carrasco Formiguera.

L’any 1925 immediatament després de llicenciar-se entrà a treballar com a interna al “Sanatori per Diabètics” conegut com a “Sanatori Perà”, que havia creat el Dr. Carrasco, va anar-hi com a cap de laboratori d’anàlisis clíniques. Allí es va incorporar com a interna, és a dir, que vivia permanentment en el sanatori, donat que el seu pare, un cop Maria Cardona havia acabat els seus estudis, pensava contraure noves núpcies i ella no va voler compartir la casa amb la nova esposa.

Va desenvolupar la seva activitat professional al costat del Dr. Carrasco que va traslladar el sanatori per diabètics el 1928 a l'Instituto Policlínico, inaugurat uns anys abans. Allí a més de col·laborar amb el Dr. Carrasco feia la tasca de cap del cos de metges de guàrdia.

El 2 de març de 1929 es casà amb el Dr. Pere Camps Juncosa, que s’havia incorporat al sanatori per recomanació d’ella al Dr. Carrasco. Li va dir: “Al Clínic hi ha un noi que es diu Pere Camps molt ben format i ho fa molt bé, que ens podria ajudar”. Maria Cardona va continuar treballant a temps complet fins al 1933, quan esperava el segon fill, i després ho va fer de forma esporàdica fins que ho va deixar. Malgrat això, va continuar col·laborant a la consulta del seu marit en les determinacions de glucèmia dels pacients, cosa que en aquella època es feia de forma molt artesanal.

No se sap per què va deixar l’exercici de la medicina, segons explica la família, ja que el seu marit no li semblava malament que ella treballés. Maria Cardona era una persona de caràcter ferm, que feia sempre el creia que havia de fer.

El matrimoni Camps Cardona varen tenir tres fills, el major Joaquim Camps Cardona (1930-2020) també va ser metge especialista en endocrinologia. Dos dels seus nets Mercè Josa Camps i Raimon Camps Salat també són metges.

RCS