Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Nascut el 18 de març de 1916 a l’Hospital Americà d’Ancón a Panamà City, a la zona de domini nord-americà, així adquirir la nacionalitat americana i panamenya. Fill de pares espanyols amb fàbriques de destil·lació d'alcohol i begudes alcohòliques a Espanya, Cartagena d’Índies (Colòmbia), Panamà, Puerto Rico i Cuba.

Quan tornar a Espanya no va voler continuar amb la indústria familiar i es va declinar per la medicina. A 16 anys ingressa a la Facultat de Medicina de Barcelona per fer els seus estudis fins que van quedar interromputs, el juny de 1936, a causa de la Guerra Civil. Gràcies al seu passaport diplomàtic, com a secretari del Consolat de Panamà va poder salvar la vida de moltes persones.

En finalitzar la guerra, va acabar la carrera i es va llicenciar el 1941 a continuació va obtenir el títol d'especialista en otorinolaringologia. Va inaugurar, el 1943, la seva primera clínica amb el cirurgià Lluís Gubern Salisachs, amb el nom de Clínica de San Cosme y San Damián a Badalona, on exercirà la medicina privada combinada amb l'hospitalària, com a cap del Servei d’Otorinolaringologia de l'antic Hospital Sant Joan de Déu, a la Diagonal de Barcelona, des de 1947 a 1981.

Va ser un dels pioners de la cirurgia funcional de l'oïda, posicionant-se en primera línia mundial, quan va crear la seva pròpia tècnica quirúrgica d'oïda anomenada 'timpanoplàstia amb empelts de periosti' que va ser una novetat als anys 1960-1970.

Citat en tota la bibliografia internacional clàssica dels llibres de l'otologia, va ser convidat pels professors Wullstein, Zöllner, Guerrier, Portmann i Boca a mostrar la seva tècnica quirúrgica a Alemanya, França i Itàlia. Una tècnica que va suposar un veritable avenç en l'otologia mundial.

Va participar en els principals congressos internacionals amb les seves tècniques quirúrgiques de l’acabada de néixer cirurgia de la sordesa i funcional de l'oïda.

Andrés Clarós es va convertir en un dels pioners de l’otorinolaringologia pediàtrica espanyola, va ser convidat per múltiples països a demostrar les seves sapiències. Conscient de la falta d'una clínica pediàtrica privada a Barcelona, el 1958, amb un grup de metges amics, van fundar la Clínica Pediàtrica Teknon i la seva inauguració va ser el 1960, sent la primera i més revolucionària a tot el país. En aquesta clínica es va fer la millor pràctica de les especialitats pediàtriques.

El 1965, va fer la seva tesi doctoral a la Universitat Complutense de Madrid amb el títol 'Los injertos periosticos en la timpanoplastia', la qual va obtenir el premi extraordinari d'aquell any.

Bon organitzador de cursos de cirurgia funcional de l'oïda de 1960 a 1967, i de l'ORL pediàtrica, el 1962. Va organitzar, per primera vegada al nostre país, els cursos de cirurgia funcional de l'oïda a Barcelona, on va ser un pioner en els cursos de dissecció de l'os temporal i de la formació en otocirugía funcional en l’àmbit internacional.

El 1967, entrà com a Acadèmic de Número a la Academia de Doctores del Distrito Universitario de Barcelona. I el 2015 fou nomenat Acadèmic Emèrit de la Reial Acadèmia Europea de Doctors.

El 1987, amb els seus fills Pedro i Andrés, inauguren la nova seu de Clínica Clarós d’Otorinolaringologia i Cirurgia Plàstica Facial a Barcelona, on desenvoluparan la seva activitat fins als nostres dies.

Va ser nomenat president de la Societat Catalana d’Otorinolaringologia, el 1975 i 1976. Premiat amb la Medalla d'Or de la Societat Espanyola d'ORL, el 1996. I el 2000 va ser nomenat president d'honor de Fundació Clarós. Autor de publicacions nacionals i internacionals de l'especialitat d'Otorinolaringologia.

Va morir a 99 anys a Barcelona el 25 de juliol de 2015. Casat amb Elvira Blanch va tenir cinc fills dels quals, dos, són metges d’ORL, Pedro i Andrés, dos nets Daniel, Pedro i un besnet Jose María són odontòlegs i cirurgians orals. La seva neta Astrid és psicòloga clínica i logopeda i tots ells treballen a les tres clíniques Clarós que té el Grup Clarós, dues a Barcelona i una dental a Viladecans.

PCB