Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Nascut a Barcelona Josep Antoni Martí i Mercadal, llicenciat en medicina per la Universitat de Barcelona, 1949. Acabada la carrera s’incorpora a l’empresa Automòbils Elizalde, que l’any 1924 s’havia convertit en l’Empresa Nacional de Motores de Aviación. La seva primera tasca en aquesta indústria fou donar suport a les campanyes de vacunació de la febre tifoide, que es duien a terme en tots els treballadors de l’entitat.

Martí Mercadal és un dels pocs metges catalans que es desplacen a Madrid per assistir al primer curs de ”Medicina del Trabajo” que organitza l’any 1955 l’Instituto Nacional de Medicina y Seguridad del Trabajo. Aquest curs va ser la llavor a Espanya en la creació dels Servicios Médicos de Empresa i de la Sociedad Española de Medicina y Seguridad en el Trabajo. Des d’aquest any 1955, exerceix de professor de l’Escuela Nacional de Medicina del Trabajo.

El 1956, Martí Mercadal conjuntament amb tres metges més van proposar la creació de l’Associació Catalana de Metges del Treball dins de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears (ACCMC). La nova associació s’integren els pocs metges que duien a terme alguna activitat de salut laboral en el pobre teixit empresarial de postguerra. L’esperit capdavanter de Martí Mercadal el va convertir en un impulsor del desenvolupament de la salut laboral a Catalunya. Va ser president de l’associació de 1964 a 1966 i membre molt actiu de la delegació catalana de la Sociedad Española de Medicina y Seguridad en el Trabajo, al qual va presidir de 1973 a 1975. Així mateix, va ser el primer president i fundador de la Societat Catalana de Seguretat i Medicina del Treball, el 1974. El 2014, les dues associacions catalanes s’uniran per formar la Societat Catalana de Salut Laboral.

També fou el primer director de la revista Medicina de Empresa (1963-1997), la primera publicació de la medicina del treball editada a Catalunya, que esdevindria 35 anys després Archivos de prevención de riesgos laborales (1998-2014). Posteriorment, l’any 1986 torna a publicar una nova obra de referència en salut laboral, com és Medicina del Trabajo, editada a Barcelona, amb la qual comparteix la direcció amb els professors H. Desoille, J. Scherrer i R. Truhaut de la Universitat de París.

El 1964 va estar al capdavant del grup que va impulsar la creació del Premi Àngel de la Medicina del Treball de Catalunya de la societat catalana, premi que va rebre personalment el 1969. Més tard, l’any 2010, va ser guardonat amb el Premi a l’Excel·lència Professional que concedeix el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (CoMB).

La figura de Martí Mercadal va inexorablement unida a l’estudi i la docència de l’ètica i la deontologia mèdiques. Aquesta vocació que el va acompanyar tota la vida, va ser estimulada i des de molt jove pel que considerava el seu mestre el doctor Manel Cuyàs i Matas, jesuïta, teòleg format a Roma, que va destacar per l’àmplia activitat en el camp de la teologia, la moral i la bioètica, professor de deontologia de la Universitat de Barcelona i membre de l’Institut Borja de Bioètica.

Martí Mercadal va desenvolupar la seva dedicació a la bioètica i deontologia mèdiques fonamentalment en la Comissió de Deontologia del CoMB. L’any 2001, va publicar el llibre “El secret professional dels metges”, obra de referència quan es parla de la confidencialitat en la nostra professió. També va col·laborar en l’elaboració del Codi de Deontologia català de l’any 2005 que, sens dubte, va representar un avenç decisiu. Va modernitzar de manera determinant l’antic codi de deontologia català de l’any 1979, tot consensuant amb la col·legiació el conjunt de normes i principis ètics i deontològics que han d’inspirar i guiar la conducta professional i la praxi mèdica. El nou codi va ser aprovat a l’Assemblea de Metges de Catalunya celebrada al Palau de la Música Catalana el 16 de juny de 1997. Aquest codi ha servit de base per la recent actualització del codi de deontologia aprovat el 15 de setembre de 2021 pel plenari del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) i publicat en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya de 4 de gener de 2022 i vigent des del 5 de febrer de 2022.

El doctor Josep Antoni Martí Mercadal va ser sempre un home d’un tarannà jovial, amical, i de camaraderia amb tothom.

JMX