Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Galeria de metges

Biografia

Neix a Manresa el 7 de juliol de 1923. Fill segon d’Antoni March i Forn, pintor i daurador, i de Pilar Salas Rivera. Van ser tres germans; el gran, Josep, morí el 1938 a la Batalla de l’Ebre; el petit, Josep Maria, serà pediatre.

Estudia el batxillerat a l’Institut Lluís de Peguera de Manresa i després cursa els dos primers anys de medicina a Saragossa i d’allà passa a la Facultat de Medicina de Barcelona, on obté el títol de llicenciatura el 5 de juliol de 1948. Tot seguit fa el doctorat a Madrid i el soldat a Andalusia. Inicia la seva trajectòria mèdica a Manresa al seu consultori de la plaça de Sant Domènec, 13 primer, i es dedica a l’otorrinolaringologia, mentre es forma com a especialista a l’Hospital Clínic de Barcelona, a la càtedra i servei del professor Adolf Azoy Castañé, conegut tant pel seu rigor com per les seves inquietuds científiques i culturals. Aconsegueix el títol oficial el 20 de desembre de 1963.

El 24 de setembre de 1955 contrau matrimoni amb Mercè Masuet Serrallonga. Viuran a Manresa, tota la vida i tindran una filla, l’Assumpció, decoradora i antiquària, que morirà prematurament deixant-los dos nets.

La trajectòria professional d’Antoni March té com a centre neuràlgic el consultori de la plaça de Sant Domènec, que trasllada el 1958 a la plaça Clavé, 28-1r, per compartir-la amb el seu germà pediatre a partir del 1965, però a més és otorrinolaringòleg titular del SOE a la ciutat i també atén a les instal·lacions de diverses mútues, com ara el Montepio Tèxtil de Malalties, la d’Artesans, la Verdadera Unión, Clínica Robreño i altres. L’assistència quirúrgica la du a terme a l’Hospital de Sant Andreu només durant uns anys i després a la Clínica Sant Josep, on també exercia la mateix especialitat el Dr. Francesc Rafat.

Antoni March no és solament un metge assistencial, també participa amb altres companys en activitats de projecció sòcio-cultural. El 1946 un grup de metges i artistes de la tertúlia de l’Hotel San Domingo creen a Manresa el Gremi de Sant Lluc, una entitat caracteritzada per la resistència cultural catalana contra el franquisme imperant. Al principi en formen part els metges Casanovas, Herms, Llatjós, Peña, Planell, Puig, Rafat i Selga; ell s’hi incorpora com a estudiant de medicina i n’és membre fins el 1963, quan el Gremi es dilueix i es crea el Cercle Artístic de Manresa, del què n’és membre fundador i també en serà president.

La seva vida transcorre entre pacients i pinzells, però el seu compromís amb els companys i la professió el duen, entre 1989 i 1994, a ser vicepresident de la Junta Comarcal del Bages del Col·legi de Metges de Barcelona, sota la presidència del Dr. Joan Maria Aranalde.

S’inicia en la pintura cap a l’any 1955 i segueix una trajectòria artística que l’acompanyarà tota la vida. Rep formació d’Evarist Basiana i Joan Pueyo; entre els seus condeixebles hi figuren personatges com Josep Mestres Cabanes, Joan Sallent i Pere Porquet, entre altres. Qualificat de paisatgista destacat, se li atribueix una pintura neta i molt clara, plena de llum, volums i colors. Ha pintat paisatges d’arreu, però amb predilecció per Montserrat. Ha exposat a Manresa (Sala Xipell), Barcelona (Galeria Syra), Sitges (Àgora) i molts altres llocs del nostre país, Espanya Europa.

President del Cercle Artístic Manresa entre els anys 1967 i 1972, succeeix en el càrrec altres metges com ara Alfons Peidro i Pere Blasco. Els anys 1967 i 1968 organitza el Saló de Tardor i el Saló de Maig de Dibuix, que el 1972 esdevé Saló Internacional. Autor prolífic, sol ser present en moltes exposicions organitzades pel Grup Llum i Color, col·lectiu que juntament al d’ArtViu acullen els artistes dels anys seixanta de la ciutat. Fundador del Grup 13, de 22 artistes pintors, actiu des del 1987 al 2008 i darrer col·lectiu de la ciutat; en formaren part el mateix Dr. March, Vila Closes, Salisi, Clotet, Sivillà, Sallent, Sala, Fornells, García Mallofré, Rodríguez Comos, Sanz, Serrano, Descals, Maurici Pla, Olivé, Vila Prat, Casacuberta, Serrate, Argelich i els Caballé.

L’any 2022, entre el 26 d’agost i el 16 de setembre, el Cercle Artístic Manresa li ret homenatge oferint una exposició retrospectiva de la seva obra. Com a pintor ha estat reconegut, distingit i guardonat. Entre els diversos guardons, val a destacar el Premi Esculapi de Pintura de Milà.

Antoni March és un home culte i amb altres aficions, entre les quals l’òpera, la lectura i la filosofia. En la intimitat omple manuscrits que s’enquaderna i col·lecciona, sobretot de temàtica religiosa i filosòfica. D’ideari catòlic i catalanista, és un metge proper als companys, amics i a la gent senzilla. És un home circumspecte, segur de si mateix, auster i humil, de posat de vegades autoritari i alhora simpàtic amb els infants.

Pocs mesos abans d’esdevenir centenari, mor a Manresa l’11 de novembre de 2022.

LGS